Връзки за достъпност

Извънредни новини

За пръв път в Северна Македония се проведе гей прайд


В Скопие се проведе първи гей прайд
В Скопие се проведе първи гей прайд

Северна Македония проведе първият в историята си гей прайд в събота, съобщи Ройтерс. Няколкостотин представители на ЛГБТ общността, защитници на правата на човека, както и представители на властта и чуждестранни дипломати се включиха в шествието в столицата Скопие.

„Има много повече хора, отколкото очаквахме. Речите на омразата от тези, които се опитаха да изплашат хората, имаха обратен ефект“, каза Коцо Андоновски от Хелзинкския комитет в Северна Македония.

Западната ни съседка е една от последните страни на Балканите, в която не бе провеждан прайд.

Северна Македония чака дата за начало на преговорите за просъединяване към ЕС, а едно от условията за прием в блока е подобряването на правата на човека, както и тези на малцинствата.

От Ройтерс отбелязват, че въпреки усилията на проевропейски настроените социал-демократи и техните партньори, които поеха властта от консервативната ВМРО-ДПМНЕ, представителите на ЛГБТ общността все още са дискриминирани по отношение на основни права като образование, работа и здравеопазване.

По време на прайда няколкостотин души се събраха пред православна църква в защита на традиционните ценности на семейството.

В събота бяха отбелязани 50 години от бунтовете пред бар Стоунуел в Ню Йорк, които поставят началото на съвременната борба за правата на ЛГБТ общността. На Балканите, освен в страните от ЕС, гей прайдове има в Сърбия и Косово, а се очаква събитие да се проведе и в Босна и Херцеговина през септември.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG