Връзки за достъпност

Извънредни новини

КЗК установи картел от над 30 фирми по програмата за саниране


Жилищна сграда, подобрена по Националната програма за енергийна ефективност
Жилищна сграда, подобрена по Националната програма за енергийна ефективност

Комисията по защита на конкуренцията (КЗК) установи, че 33 фирми участват в картел, който се е опитвал да се облагодетелства от Националната програма за енергийна ефективност. Разследването се е състояло по сигнал на кмета на Търговище Дарин Димитров, съобщава комисията на сайта си.

След получаването на сигнала КЗК провежда спонтанни проверки в офисите на няколко фирми, като от тях служители изземат копия от електронни кореспонденции, в които се съдържат данни за договорки между участници в различни обществени поръчки по програмата за енергийна ефективност.

От доказателствата комисията е установила нарушения от страна на търговски дружества и еднолични търговци, както и техните обединения, които са участвали в обществените поръчки в общините Пловдив и Гоце Делчев.

"Въз основа на всички установени факти и обстоятелства, Комисията счита, че адресатите участват в картел, имащ за цел предотвратяване, ограничаване или нарушаване на конкуренцията на пазарите на изготвяне на обследвания за установяване на техническите характеристики и на технически паспорти на сградите и изготвяне на обследвания за енергийна ефективност на сгради и предписване на необходимите енергоспестяващи мерки", се казва в съобщението на комисията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG