Връзки за достъпност

Извънредни новини

Полицията в Истанбул разпръсна забранения гей прайд със сълзотворен газ


Полицията в Истанбул разпръсна гей прайда
Полицията в Истанбул разпръсна гей прайда

Полицията в Истанбул използва сълзотворен газ, за да разпръсне стотици хора, които се събраха на забранения от властите гей прайд, съобщи Дойче Веле. Събитието по улиците на най-големия турски град се провежда за 17-ти път, но в последните 5 години е забранено, тъй като властите го определят като „обществено неприемливо“.

Прайдът се проведе в близост до една от главните пешеходни улици на Истанбул и въпреки забраната привлече стотици участници на фона на засиленото полицейско присъствие. Шестващите развяха знамената с цветовете на дъгата и скандираха „рамо до рамо срещу фашизма“, както и „няма да бъдем тихи“.

Всички предложения за място за провеждане на прайда са били отхвърлени от турските власти, заявиха представители на „Амнести интернешънъл“ пред Дойче Веле.

Прайдът в Истанбул е провеждан без инциденти в продължение на повече от десетилетие, но последното разрешително за провеждането му е издадено през 2014 г. От Дойче веле припомнят, че за разлика от много мюсюлмански държави, в Турция гей-обществото не е извън закона. Въпреки това хомофобията е често срещана, а президентът Реджеп Таийп Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието са критикувани за това, че не зачитат правата на малцинствата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG