Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радев: България все още е „бяло петно“ на картата на китайските инвестиции


Българския президент Румен Радев и министър-председателят на Китай Ли Къцян

„България все още е „бяло петно“ на картата на китайските инвестиции и това трябва да се промени решително“. Това заяви българският президент Румен Радев, който е на петдневно посещение в Китай по покана на колегата си Си Цзинпин, съобщи БТА.

Според държавния глава има три важни проекта, чиято реализация би довела до ускорено развитие на отношенията между двете страни – изграждането на редовна авиолиния София – Пекин, разкриване на клон на китайска банка в България, както и изграждане на българо-китайски център за научни изследвания и иновации.

Президентът се срещна и с китайския премиер Ли Къцян, по време на която беше отчетено, че има непрекъснат ръст на двустранния стокообмен. След срещата Радев сподели, че една от обсъжданите теми е била АЕЦ „Белене“ и готовността на китайската страна да се включи в проекта.

Държавният глава изказа и подкрепа за инициативите „Един пояс, един път“ и „17 плюс едно“, но подчерта, че китайските инвестиции нямат трайно присъствие в България. Според него у нас липсва добра подготовка при изготвянето на проекти.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG