Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдия Малгожата Герсдорф, която устоя на политическия натиск в Полша


Малгожата Герсдорф в Съдебната палата в София
Малгожата Герсдорф в Съдебната палата в София

„Разделението на властите предполага, че има три власти, които трябва да си сътрудничат. Продължавам да твърдя, че съдебната власт е най-слаба и единственото оръжие, с което разполага, е словото. Но трябва да получи подкрепа от обществото.“

Думите са на първия председател на Върховния съд в Полша Малгожата Герсдорф, която пристигна в София по покана на бърлгарския си колега Лозан Панов.

През последните години проф. Герсдорф се превърна в символ на непримиримостта на полските съдии, които открито се противопоставиха срещу серия законодателни промени на управляващата партия „Право и справедливост“, ограничаващи независимостта на съда.

Сред поправките бе намаляването на пенсионната възраст на върховните съдии от 70 на 65 години, което засегна около една трета от съдтава на Върховния съд, включително и неговия първи председател. Малгожата Герсдорф обаче отказа да се оттегли от поста, мотивирайки се с факта, че мандатът ѝ е ясно записан в Конституцията и изтича през 2020 г.

В крайна сметка управляващите се отказаха от тази поправка, а впоследствие Съдът в Люксембург постанови, че Полша е нарушила правото на ЕС. Европейките магистрати разглеждат и други две дела, свързани със съдебната независимост в тази страна. Едното е за новия ред на търсене на дисциплинарна отговорност от съдиите, а другото – за променената процедура по назначаване на членовете на Националния съдебен съвет (НСС), която вече е почти изцяло доминирана от политическата власт.

"Всяка власт иска да подчини съдебната и винаги сме имали пререкания"

„Всяка власт иска да подчини съдебната и винаги сме имали пререкания. Но сега натискът е много силен и агресивен и доведе до това съдиите да са зависими от министъра на правосъдието“, разказа съдия Герсдорф в Тържествената зала на Съдебната палата в София.

Полският правосъден министър съвместява финкциите и на главен прокурор, тъй като прокуратурата там не е част от съдебната власт. След последните промени, разширяващи правомощията му, той получи възможност не само да влияе пряко върху отделните разследвания, но и върху кариерното развитие на съдиите.

"Съдия на съдиите стана министърът на правосъдието"

„Не може да има дисциплинарни наказания или да бъдат назначавани на високи постове съдии в зависимост от волята на министъра на правосъдието. Съдия на съдиите стана министърът на правосъдието“, добави първият председател на полския Върховен съд.

По думите ѝ заедно с колегите ѝ са успели да устоят на политическия натиск благодарение на силната обществена подкрепа, дошла включително и от съсловната организация на съдиите, адвокатите, юрисконсултите и дори прокурорите. Законодателните инициативи на управляващите, противоречащи на Конституцията, са били подложени на множество критики и от академичната общност в страната.

На няколко пъти по време на речта си в Съдебната палата тя призова България да отдели специално внимание върху образованието на децата, за да могат от рано те да разберат важността на това съдът да е независим.

"Съдиите имат професионалното задължение за бранят разделението на властите"

„Защото съдиите имат професионалното задължение за бранят разделението на властите, защото противното нарушава върховенството на закона. И едва ли има някой друг, който да разбира по-добре това!“

Проф. Малгожата Герсдорф е родена във Варшава на 22 ноември 1952 г. През 1975 г. завършва с отличие Факултета по право и администрация към Университета наВаршава. В периода 1991 – 2004 г. е член на Службата за проучване и анализ към Върховния, а до 2005 г. работи като правен съветник във Върховния съд. От 18 юли 2008 г. е съдия във Върховния съд в Колегията по трудово право, социално осигуряване и публични дейности.

Академичната ѝ кариера е не по-малко впечатляваща. Проф. Герсдорф изпълнява редица функции в Университета на Варшава. От 1 януари 1992 г. до 31 август 1993 г. е заместник на директора на Института за правни и административни изследвания във Факултета по право и администрация, а от 1 септември 1993 г. два мандата е заместник на декана на този факултет.

Между 2002 и 2012 г. е член на Сенатския комитет на Университета на Варшава (също и председател на Правния и законов комитет); в периода 2008 – 2009 г. е ръководител на Училището по трудово право и социално осигуряване към Факултета по право и администрация на Университета на Варшава; от 2006 г. е ръководител на Лабораторията за договори, базирани на заетост в същия факултет; в периода 2005 – 2008 г. е заместник-ректор, а от септември 2008 г. до 2012 г. е сенатор в Университета на Варшава и председател на Правния и законов комитет към Сената.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG