Връзки за достъпност

Извънредни новини

ООН: Атаката срещу бежански лагер в Либия може да се разглежда като военно престъпление


Поразеният от въздушна атака бежански лагер е разрушен, съобщиха световните агенции
Поразеният от въздушна атака бежански лагер е разрушен, съобщиха световните агенции

Въздушният удар срещу мигрантски лагер в Либия, който уби 44 души и рани още 130, може да се разглежда като военно престъпление. Това заяви върховния комисар на ООН по правата на човека Мишел Башле, цитирана от Би Би Си.

Международно признатото либийско правителство обвини за въздушната атака силите на маршал Халифа Хафтар, които от месеци се опитват на превземат столицата Триполи. Те от своя страна твърдят, че правителството на премиера Файез Сарадж е отговорно за атаката.

„В зависимост от точните обстоятелства, тази атака може да се разглежда като военно престъпление“, каза Башле.

Лагерът, поразен от ударите, се намира близо до Триполи. По непотвърдена информация повечето жертви са граждани на африкански страни, които са задържани докато са се опитвали да стигнат до Европа през Средиземно море.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутереш изрази възмущение от атаката и призова за независимо разследване, което „да гарантира, че извършителите ще бъдат изправени пред съда“.

В сряда Съветът за сигурност на ООН проведе заседание, на което обсъди атаката, но не беше постигнато съгласие за резолюция, която да го осъди категорично. Представителите на САЩ са заявили, че имат нужда от одобрение от Вашингтон преди да подпишат подобен документ, съобщи Би Би Си.

Военните престъпления и престъпленията срещу човечеството се разглеждат от Международния наказателен съд, когато националните съдилища не желаят или не са в състояние ефикасно да извършат разследване или наказателно преследване. Либия не е сред членките на съда и той няма юрисдикция върху престъпления, извършени на територията ѝ. Международният наказателен съд все пак може да се занимае със случая, ако бъде сезиран от Съвета за сигурност на ООН.

Най-малко 6000 мигранти от Еритрея, Етиопия, Сомалия, Судан и други африкански страни са затворени в десетки центрове за задържане в Либия. Повечето от мигрантите са били задържани от финансираната и обучена от ЕС либийска брегова охрана при опит да прекосят Средиземно море, бягайки към Европа.

След свалянето на Муамар Кадафи през 2011 г. Либия беше разделена между враждуващите сили на международно признатото правителство на Файез Сарадж и на маршал Халифа Хафтар – блисък съюзник на Кадафи до края на 80-те години, когато спор между двамата го принуждава да заживее в изгнание. След 2011 г. Хафтар се завръща в Либия и установява контрол над източните части на страната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG