Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Вероятно корупционни практики". Уволнението на шефа на затворите като теория на вероятностите


Правосъдният министър Данаил Кирилов
Правосъдният министър Данаил Кирилов

Първата публично обявена кадрова промяна на високо ниво в Министерството на правосъдието под ръководството на Данаил Кирилов засега се отлага.

Преди ден в отговор на журналистически въпрос той сам анонсира уволнението на шефа на Главната дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) Васил Миладинов. Кирилов отказа обаче да посочи мотиви за решението си преди заповедта за освобождаването на Миладинов да му бъде връчена.

„Дайте ми възможност да се предпазя от посочване на основания в този период. Виждате, че заповедта не е връчена по причина на представяне на болничен лист“, заяви по този повод правосъдният министър пред Нова телевизия в четвъртък.

Този път той бе по-сговорчив по отношение на причините за това отложено уволнение, посочвайки, че в ГДИН имала нужда от „затягане на дисциплината“ и „преодоляване на някои вероятно корупционни практики“.

"Вероятно да"

Попитан дали Миладинов е представил болничен лист, след като Кирилов съобщи пред медиите за подготвеното му освобождаване, министърът отговори: „Вероятно да“. И добави: „Вероятно, така, информацията тръгна в общественото пространство преди връчването на заповедта.“

По информация на Свободна Европа обаче шефът на затворите е представил болничен лист още сутринта в сряда. Изказването си по темата Кирилов направи около 15.00 часа същия ден, след което то бе разпространено от медиите. Преди този момент в публичното пространство липсваше информация по въпроса.

Кирилов обявява уволнението на шефа на затворите
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:52 0:00

Помолен от водещите на Нова телевизия все пак да уточни какви са причините за кадровата промяна, правосъдният министър се впусна в изреждане на проблеми, свързани със затворите, познати от десетилетия не само в България.

„Натрупванията са доста. Действително това е една тежка система, в която има множество проблеми. Например, има проблеми с храненето, има проблеми с достъпа до телефонни услуги. Има проблем с цените на храните в лавките.“

На въпрос дали разполага с данни за злоупотреби, за които е пряко отговорен Миладинов, Кирилов заяви: „Не, ако говорим за цени на храните, това е другият проблем – продажните цени в т.нар. лавки в местата за лишаване от свобода. Те най-често са обект на жалби, проверяват се и от нашия инспекторат. Част от жалбите и от сигналите също се разпространяват и в общественото пространство. Твърди се, че се продава на по-скъпи, по-високи цени от пазарните цени.“

"Това, конкретно, не става с неговия подпис"

Това провокира нов въпрос от водещите – дали определянето на цените в тези затворнически заведения зависи именно от шефа на ГДИН? „Това, конкретно, не става с неговия подпис“, отговори правосъдният министър.

Всъщност, ценообразуването в лавките и „достъпът до телефонни услуги“ не влизат в правомощията на Главната дирекция „Изпълнения на наказанията“, а в тези на Държавното предприятие „Затворно дело“. То не е подчинено на Миладинов.

„Имаме огромен обем сигнали, имаме разпореждания от прокуратурата ние да извършим конкретни проверки за нарушения, извършени в затворите, така че инспекторатите (всъщност той е един – б.а.) в министерството работят по тези въпроси. Надявам се ние да можем да направим качествени проверки“, продължи Кирилов без никаква конкретика.

Все пак от тези му думи стана ясно, че ведомственият инспекторат в момента проверява някакви сигнали, но резултати все още няма. Защо министърът е решил да сменя шефът на ГДИН без да има официални констатации за открити нарушения засега не е ясно.

Кирилов спомена лаконично и друг проблем: „По отношение на проведени процедури за възлагане на обществени поръчки – имаме неуспешни процедури. Имаме интервал от време, в който имаме допълнително изпълнение към предходен договор за доставка на храни. Имаме висяща процедура, която е напът да се провали“.

Кои са обществените поръчки? Защо процедурите за възлагането им са неуспешни? Какъв е проблемът със сключването на анекс към предишен договор за доставки? Каква точно е отговорността и вероятните нарушения на Васил Миладинов по тези въпроси? Нищо от това не е ясно.

Ясно е обаче, че Министерството на правосъдието е изправено пред поредни протести на надзиратели с искане за увеличение на заплащането за извънреден труд. Дали подготвяната съвместно с най-големия полицейски синдикат демонстрация в края на седмицата има общо с освобождаването на Миладинов – отговор от Кирилов липсва.

"Не бих искал да звуча предубедено"

Министърът обаче отправи недвусмислено предупреждение към протестиращите си подчинени от системата на затворите: „Не бих искал да звуча предубедено, но ако вместо социални изисквания, се предявяват персонални такива, бих казал, че много структури в системата на Министерството на правосъдието имат нужда от икономисаните средства“.

Междувременно Ивайло Григоров от синдиката на надзирателите коментира пред Свободна Европа, че ако Кирилов уволни Васил Миладинов без адекватни мотиви, подчинените му ще застанат в негова подкрепа, включително и с настояване за оставка на министъра.

"Крайно безотговорно поведение"

„Крайно безотговорно поведение от страна на ръководството на Министерството на правосъдието“, добави Григоров по повод начина, по който Кирилов обяви намерението си да освободи шефа на затворите.

Васил Миладинов зае ръководния пост в Главната дирекция „Изпълнение на наказанията“ преди по-малко от година. Оттогава насам в тази структура не е избухвал публичен скандал, за разлика от предишни години. Миладинов е дългогодишен служител в системата на затворите и се ползва с уважението на колегите си. Непосредствено преди назначението му сайтът „Медиапул“ съобщи, че фаворит за този пост е небезизвестният бивш зам.-градски прокурор на София Роман Василев.

Така, цялата ситуация около бъдещото уволнение на Миладинов засега прилича на теория на вероятностите. Извършил ли е той нарушения? Констатирани ли са официално? Предвиден ли е вече друг човек за поста? И има ли общо това с възлагането на обществени поръчки?

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG