Връзки за достъпност

Извънредни новини

Фалстарт на делото срещу Димитър Желязков – Митьо Очите


Митьо Очите бе издирван и с червена бюлетина на Интерпол
Митьо Очите бе издирван и с червена бюлетина на Интерпол

Дългоочакваното дело срещу бургаския наркобос Димитър Желязков, известен с прозвището си Митьо Очите, бе върнато на прокуратурата след 9-часово разпоредително заседание на специализирания съд в четвъртък. Причината е в множество процесуални нарушения.

Желязков бе задържан преди близо година в Турция – през август 2018 г. След дълга процедура по екстракция той се озова в българския арест през февруари тази година. Специализираната прокуратура му повдигна обвинения за сформиране и ръководство на престъпна група за рекет и разпространение на дрога. Неотдавна той излежа една присъда по подобни обвинения, след като сключи споразумение.

Сред нарушенията, открити от спецсъда, е обстоятелството, че връщането на Желязков в България бе направено по силата на Европейска заповед за арест, в която бе посочено, че е заподозрян като лидер на престъпна група и 3 палежа. След това обаче той получи още 9 обвинения, които прокуратурата не бе посочила в документа, представен на турските власти.

„В обвинителния акт обаче фигурират обвинения за разпространение на наркотици и изнудване чрез заплахи, за които той не може да бъде съден към момента. Затова Специализираната прокуратура трябва да поиска разрешение от съседката ни“, приеха магистратите.

„Съдът беше абсолютно прав. Той повтори доводите, които изложихме по време на заседанието. Обвинителният акт ще определя рамките, по които ще се защитаваме и той трябва да е ясен. Съжалявам, но е хубаво прокурорите да четат. Все пак видяхте четирима прокурори. Би трябвало капацитетът им да е достатъчен“, коментира след заседанието адвокатът на Желязков – Иво Найденов.

Освен Митьо Очите, спецпрокуратурата повдигна обвинения за участие в бандата му на още 12 души. Сред тях е и дъщерята на Желязков – Станислава, за която разследващите твърдят, че е събирала парите от рекетираните. Според разследващите групата е действала четири години като е изнудвала чрез заплахи бизнесмени от Бургаско и Ямболско. Заедно с Желязков в Турция бе арестуван и бившия общински съветник от Бургас Бенчо Бенчев, който бе обвинен, че му е помогнал да се укрие от властите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG