Връзки за достъпност

Извънредни новини

БСП срещу Станишев: Борисов не е държавник, а е вреден за България


Корнелия Нинова и ръководството на БСП не за първи път се разминават в позициите си с бившия премиер и лидер на ПЕС Сергей Станишев
Корнелия Нинова и ръководството на БСП не за първи път се разминават в позициите си с бившия премиер и лидер на ПЕС Сергей Станишев

Изпълнителното бюро на БСП категорично се разграничи от коментара на председателя на ПЕС и бивш лидер на българската левица Сергей Станишев, който преди ден окачестви премиера Бойко Борисов като държавник.

Повод за положителната му оценка стана изразената от министър-председателя подкрепа за кандидатурата на Станишев за съпредседател на Европейския парламент заедно с Манфред Вебер, която обаче българинът оттегли, за да не разделя ПЕС.

„Това показва, че той не действа вече като политик просто, а като държавник. Мисли за интересите на България, а ние сме с него политически опоненти. И както знаете, най-острите битки съм водил аз във времето по много въпроси, но те винаги са били политически битки. В някакъв смисъл и двамата сме възмъжали и помъдрели с годините. Когато опира до интереса на България, мога да работя и с г-н Борисов и с всеки друг български представител“, заяви Станишев пред БНР в четвъртък.

„България е най-бедната и най-корумпирана страна в ЕС. Заради корупция не ни приемат в Шенген. Потъпкана е парламентарната република, разделението на властите и правовата държава. На дъното сме по свобода на словото. Заявяваме, че позицията на БСП относно политиката на Борисов и ръководеното от него правителство остава непроменена – те са вредни за България и промяната е необходима”, отговаря му ръководството на социалистическата партия.

Това е пореден знак за напрежението между кръга около настоящия лидер на БСП Корнелия Нинова и Станишев, след като през април тя предложи той да не бъде включван в партийната листа за европейските избори. В крайна сметка решението ѝ бе бламирано и благодарение на силен преференциален вот, бившият премиер стана втори след водачката на листата и негова бивша приятелка Елена Йончева.

Нинова и Станишев се оказаха на диаметрално противоположни позиции и в дебата за приемането на Истанбулската конвенция. Лидерката на БСП възприе тезата на партии като ВМРО и „Атака“, че с документа, насочен срещу домашното насилие, всъщност се пропагандира „джендър идеологията“, докато ръководената от Станишев ПЕС настояваше България да я ратифицира.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG