Връзки за достъпност

Извънредни новини

Българският филм "Бащата" взе голямата награда на фестивала в Карлови Вари


Режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов
Режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов

Филмът „Бащата“ на режисьорите Петър Вълчанов и Кристина Грозева спечели голямата награда „Кристален глобус“ на 54-ото издание на международния филмов фестивал Карлови Вари в Чехия, съобщи БТА.

Във филма е разказана историята на сближаването на художника Васил (в ролята Иван Савов) и сина му Павел (Иван Бърнев) след смъртта на Виолета, съпруга на единия и майка на другия.

В интервю за „Дневник“ режисьорите Вълчанов и Грозева споделят, че снимките за филма са правени през есента на 2017 г., а постпродукцията - в началото на 2018 г. От идеята до реализацията обаче минават четири години.

Филмът е вдъхновен от истинската история на Петър Вълчанов, когато след погребението на майка му и по съвети на роднини и съседи с баща му посещават индийски гуру, което се превръща в едно „смешно и абсурдно“ преживяване.

Това не е първо отличие за режисьорите. Предишните им филми „Слава“ и „Урок“ имат съответно 50 и близо 40 отличия от фестивални участия.

Фестивалът в Карлови Вари се провежда ежегодно през юли и е сред най-значимите кинофестивали в Централна и Източна Европа. Тази година в конкурса се включиха 177 филма, а за прожекциите бяха продадени над 139 000 билета, съобщиха организаторите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Големият губещ. Какво се случи с ПП-ДБ на изборите
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:41 0:00
XS
SM
MD
LG