Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борисов поиска етична комисия да предотвратява корупционни скандали в ГЕРБ


Цветан Цветанов беше освободен от всички ръководни постове в ГЕРБ

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов предложи създаването на етична комисия към партията, която да предотвратява корупционни практики сред членове на формацията. Борисов поиска новият орган да проверява всички сигнали постъпили от фейсбук страницата или сайта на партията и да се взимат превантивни мерки.

„Няма да има милост за никого, защото така партията няма да съществува“, каза Борисов по време на Националното събрание на ГЕРБ и призова съпартийците си „да си огледат какво са правили и какво правят и да го правят с акъла си“.

Предвижда се етичната комисия да следи както за вътрешнопартийната дисциплина, така и за действията на членовете и ръководните лица на партията. Тя ще бъде помощен орган към действащата Изпълнителна комисия, който при нужда ще извършва проверки и ще предлага наказания.​

Борисов остро критикува структурите на ГЕРБ в Плевен, където патрията остана втора на европейските избори през май. „Няколко човека са се възприели за тартори и ние не само нямаме успех, а ни се смеят“, каза лидерът на партията и изброи инфраструктурните проекти, реализирани в областта при управлението на ГЕРБ. „Там трябва първо етичната, а после Изпълнителната комисия да отреже до основи“, даде пример Борисов за бъдещата работа на новата етична комисия.

На конгреса беше гласувана оставката на Цветан Цветанов от всички ръководни постове в партията. Той се оттегли първо от всички свои публични постове, а след това и от партийнисте си позиции, след като разследване на Свободна Европа и Антикорупционния фонд разкри, че е придобил апартамент на цена близо четири пъти под пазарната от фирма „Артекс“ след като ръководената от него парламентарна група на ГЕРБ е гласувала законови поправки, които разрешават на фирмата да построи небостъргача „Златен век“.

С 1046 гласа „за“, 10 „против“ и 11 „въздържал се“ Цветанов беше освободен като зам.-председател на ГЕРБ и зам.-председател на Изпълнителната комисия. Премиерът Борисов определи решението като „трудно“ и призова „да не кометираме тази тема повече, достатъчно е болезнена“. Националното събрание определи, че занапред председателят на партията ще има двама, вместо трима заместници, както беше досега.

Цветан Цветанов коментира пред журналисти, че е лоялен човек и няма нищо неизяснено помежду им с Бойко Борисов.“Чисто в организационната дейност на партията няма да участвам, в предизборните щабове, когато минат изборите, ще може да се сравнява“, каза той. Цветанов допълни, че работи по създаването на център за евроатлантическа дейност, който „да прави анализи и прогнози по тема сигурност”.

На партийния конгрес като член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ беше освободена Румяна Бъчварова, която в момента е посланик на България в Израел. По предложение на Борисов на местата на Цветанов и Бъчварова бяха избрани Цвета Караянчева и Тодор Стаматов Тодоров.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG