Връзки за достъпност

Извънредни новини

Лондон разследва теч на информация, довел до дипломатически скандал със САЩ


Посланикът на Великобритания в САЩ Ким Дарък
Посланикът на Великобритания в САЩ Ким Дарък

Британското правителство започна разследване на изтичането на информация от паметни записки на посланика на страната във Вашингтон, в които той нарича администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп „неспособна, некомпетентна и нестабилна“, съобщи Би Би Си.

Външният министър Джереми Хънт, претендент за нов премиер на Великобритания, заяви, че написаното от посланик Ким Дарък е негово лично мнение, а не становище на британското правителство. В записките на Ким Дарък, цитирани от „Дейли мейл“ се казва, че Белият дом е „уникално нефункционален и разединен“ под ръководството на Доналд Тръмп.

„Това не е възгледът на британското правителство, нито моето мнение“ каза Хънт. „Продължаваме да смятаме, че американската администрация под управлението на президента Тръмп е не само много ефективна, но и най-добрият приятел на Великобритания на международната сцена.“

Депутатът от Консервативната партия Том Тугенхат, който е председател на парламентарната комисия по външни работи заяви, че отговорните за изтичането на информацията трябва да бъдат подведени под съдебна отговорност. Той обаче защити Ким Дарък с аргумента, че работата на посланика е да представлява интересите на британския народ, а не „чувствителността на Съединените щати“.

Според министъра на правосъдието Дейвид Гоук работата на посланиците е да дават „честен и неподправен съвет на страната си“. „Позорно е, че е изтекла информация, но ние очакване от нашите посланици да казват истината, такава каквато я виждат“, допълни Гоук.

Лидерът на партията „Брекзит“ Найджъл Фарадж критикува Ким Дарък за коментарите му и допълни, че „той е напълно негоден за тази работа и колкото по-скоро бъде отзован, толкова по-добре“.

Самият Доналд Тръмп заяви пред журналисти в Ню Джърси, че „посланикът не е направил добра услуга на Великобритания“. „Не сме фенове на този човек, той не служи добре на Обединеното кралство. Мога да кажа някои неща за него, но няма да си губя врмето“, каза Тръмп.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG