Връзки за достъпност

Извънредни новини

"За да дишаме чист въздух". Съдът задължи Столичната община да мие улици и да строи велоалеи


Улица в София
Улица в София

Задължаваме те да живееш добре. Горе-долу до това се свежда днешното решение на Софийския градски съд (СГС), според което Столичната община трябва да вземе мерки срещу мръсния въздух. За да се стигне дотук бяха нужни повече от две години и натиск на група граждани, обединени в „Група за чист въздух“. През май 2017 г. те внесоха колективен иск срещу Столичната община.

Общината ще трябва да започне машинно миене на основните улици в София два пъти месечно - от май до септември, а през останалата част от годината – веднъж месечно, става ясно от съобщение на news.lex.bg. До две седмици общината трябва да представи на съда и план за изграждане на още велоалеи, включително от крайните квартали до центъра на града. Общината ще трябва и да обявява среднонощните нива на фини прахови частици на сайта си, на определените табла и на спирките на градския транспорт и метрото.

Наложените мерки обаче са привременни, тъй като няма изгледи делото да приключи скоро, уточняват от news.lex.bg. Те ще се изпълняват поне докато не приключи делото на „Група за чист въздух“ срещу Столична община, чиито заседания бяха многократно спирани и отлагани.

На съдебното заседание в понеделник стана ясно, че в Българската академия на науките няма експерти, които да извършат назначената комплексна експертиза, способна да установи дали общината е вземала адекватни мерки срещу мръсния въздух. Тя беше допусната на миналото заседание през май, като ищците поискаха да бъдат включени специалисти по опазване на чистия въздух, както и физик, метеоролог и експерт по екологичен мениджмънт. Липсата на такива специалисти ще забави значително делото.

Колективният иск на „Група за чист въздух“, в която участват „Спаси София“, „За Земята – Достъп до правосъдие“, Асоциация „Диабет тип 2“ и „Център за независим живот“, както и адвокатите Димо Господинов, Христо Христев и Иван Велов, цели да бъде преустановено замърсяването на въздуха в София и да се установи дали реакцията на общината на проблема в периода 2015 г. – 2017 г. е била адекватна.

Делото тръгна в съда повече от година след внасянето на иска, а преди това трима съдии си направиха отвод, двама го прекратиха, докато накрая апелативният съд определи, че съдебен процес трябва да има и той беше поет от Албена Ботева. Следващото заседание е на 11 ноември.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG