Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата разследва шефа на военното разузнаване за даден достъп до секретни документи


Разследването срещу обвиняемите е започнало след сигнали от ДАНС до главния прокурор Сотир Цацаров.
Разследването срещу обвиняемите е започнало след сигнали от ДАНС до главния прокурор Сотир Цацаров.

Военноокръжната прокуратура ръководи досъдебно производство срещу бившия шеф на служба „Военна информация” в Министерството на отбраната ген. Пламен Ангелов и настоящия ген. Светослав Даскалов. Причината е нерегламентирано издаване на достъп до класифицирана информация, се казва в съобщение на прокуратурата.

Според държавното обвинение в периода 01.04.2016 г. – 01.05.2019 г. са били издадени 504 разрешения за достъп до информация на НАТО и ЕС, класифицирана като държавна тайна с ниво на класификация „Секретно“ и „Строго секретно“ в нарушение на Закона за защита на класифицираната информация. Тези разрешения са били издавани от служител по сигурността на информацията в Служба „Военна информация“, а не от ръководителя на службата, както е разписано в закона.

„И двамата директори на службата за сигурност - С.Д. и П.А. не са изпълнили задълженията си по служба за организиране и контролиране на дейностите по защита на класифицираната информация и са допуснали служителите по сигурността на информацията да издават разрешения за достъп за нива на класификация, които нямали право да издават“, се казва в съобщението на държавното обвинение.

Разследването срещу двамата е започнало след сигнали от ДАНС до главния прокурор Сотир Цацаров. Даскалов и Ангелов са били обвинени в длъжностно престъпление на 30 май. Ден по-късно прокуратурата е предложила на военния министър Красимир Каракачанов да ограничи достъпа до секретна информация на действащия директор, което на практика ще доведе до отстраняването му от поста.

Събират се доказателства и за извършени злоупотреби с финансови средства и нарушения на Закона за обществените поръчки, става ясно от съобщението. Проверката е отново по сигнал на ДАНС.

В. „Капитал“ отбелязва, че военното разузнаване е една от малкото служби за сигурност, които се ползват с доверието на партньорите по линия на НАТО. През юни 2018 г. правителството изненадващо назначи четвърти зам.-директор на службата - Янко Златанов, чийто професионален път е преминал в МВР, Национална служба сигурност и ДАНС. и за когото се предполага, че ще оглави „Военна информация“ след отстраняването на Ангелов, пише още изданието.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG