Връзки за достъпност

Извънредни новини

Елисавета Панова осъди медии на Пеевски за клевета


Елисавета Панова
Елисавета Панова

Елисавета Панова осъди „Телеграф медия“ на Делян Пеевски за общо 30 000 лева за публикуване на обидни и клеветнически твърдения, съобщи Mediapool. Присъденото обезщетение е за увреждане на доброто име и честта на съпругата на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов.

Панова заведе дело срещу вестниците „Монитор“ и „Телеграф“ за публикуването на анонимна статия със заглавие „Черният лебед“ на Лозан с кримидосие“ през април 2017 година. Издателят на вестниците „Телеграф медия“ твърди, че не носи отговорност за статиите, защото те са препечатка от електронното издание „Агенция Монитор“ (също собственост на Делян Пеевски) и че в информационните фондове на МВР за Панова съществували данни за извършено от нея през 2004 година престъпно деяние.

Проверката на съдебния състав обаче отхвърля като неверни тези твърдения. В архивите на МВР няма „полицейска регистрация“ срещу Панова, защото срещу нея не е било водено наказателно дело. Става дума за „заявителски материал“, по който прокуратурата е отказала да образува дело заради липса на данни за извършено престъпление.

„Предвид изобилстващите негативни изрази като: „кримидосие“, „ГМО политически проект“, „задкулисен кръг“ [...] „кохорта протестъри“, „заговорниците“, „действат в комбина пробвайки да овладеят съдебната система“, „тарторите си олигарси“, „пуч в Темида“, „еврочиновника на олигархична хранилка“, „метеж“, „номенклатурно отроче“ се налага изводът, че процесните статии с целия си смисъл и контекст представят ищцата като активен член на организирана група от хора, занимаващи се с незаконосъобразни до престъпни, неморални и обществено неприемливи дейности", се казва в съдебното решение, цитирано от Mediapool.

Решението на Софийския градски съд подлежи на обжалване във Върховния касационен съд.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG