Връзки за достъпност

Извънредни новини

Вулгарно изказване на телевизионен водещ предизвика протести в Грузия


Телевизионният водещ Гиорги Габуния
Телевизионният водещ Гиорги Габуния

Вулгарен монолог на журналист в най-голямата опозиционна медия в Грузия предизвика протести. Стотици граждани на Грузия се събраха пред централата на телевизия „Рустави-2“, а ръководството прекрати излъчването на телевизията за няколко часа.

Водещият на публицистично предаване Гиорги Габуния предизвика възмущение с вулгарен коментар, насочен към руския президент Владимир Путин. Изказването беше определено като „провокация“ както от властите в Грузия, така и от Москва.

Независим журналистически съюз в Грузия определи речта на Габуния, в която той нарече руския дъжавен глава „изрод“ и „окупатор“ и отправи обидни реплики към роднините му като „неетично поведение, което нарушава общественото доверие и уважението към всички журналисти.“

В Грузия от седмици се провеждат протести срещу руското влияние в страната, които бяха предизвикани от реч, произнесена на руски език от депутата в руската Дума Сергей Гаврилов. По време на заседание на Междупарламентарната асамблея по православие, проведено в парламента в Тбилиси в средата на юни, Гаврилов е застанал на мястото на председателя на парламента и се е обърнал към присъстващите на руски език.

Това разгневи грузинската опозиция и гражданите. Руското влияние в Грузия е чувствителен въпрос след войната между двете държави през 2008 г. и отделянето на Южна Осетия и Абхазия. Москва се противопоставя на желанието на Тбилиси да си върне контрола върху двата анклава. Русия ги признава за независими държави и поддържа военно присъствие на теритирията им. Оттогава двете страни не поддържат дипломатически отношения. Грузия иска да се присъедини към НАТО и ЕС.

През първата нощ на протестите полицията използва сълзотворен газ, гумени куршуми и водни оръжия срещу демонстрантите, което доведе до наранявания при над 200 души. Сега протестиращите искат и оставката на министъра на вътрешните работи заради полицейското насилие.

Протестите предизвикаха изостряне на отношението на Москва спрямо Тбилиси. В понеделник в сила влезе забраната на руските авиокомпании да летят до Грузия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG