Връзки за достъпност

Извънредни новини

Актьори на улицата. Как Румъния реже бюджета за култура


Сцена от "Крал Юбю" на Алфред Жари. Спектакълът е игран през 2015 г. на фестивал в Букурещ.

На улицата са излезли само няколкостотин души, но интересът към протеста им е огромен. Причината: плакати и транспаранти са помъкнали най-известните хора в Румъния – актьорите, режисьорите, директорите на музеите. Борят се срещу намеренията на правителството да съкрати бюджета за култура, който и без това определят като малък.

Подпомагането на културата е сред основните приоритети на кабинета, но всичко, което се случва от май месец насам повдига трудния въпрос за ролята на държавата във финансирането на културата.

През май правителството на Виорика Дънчила обяви, че ще съкрати разходите за култура в рамките на усилията да се удържи бюджетният дефицит под 3 %, както това очаква ЕС.

Човек не може да овладее една финансова криза чрез съкращения на оперните спектакли

Оперният критик Александру Пастрашку казва, че правителството не се справя добре с тази задача: „Човек не може да овладее една финансова криза чрез съкращения на оперните спектакли“, казва той, макар и да признава, че оперите трябва да генерират и собствени приходи.

Той дава и примери, които наливат вода в мелницата на правителството: Виенската опера сама финансира 45 % от бюджета си, а за Миланската скала процентът е 65, казва Пастрашку. Румънските опери обаче покриват сами само 5% от нуждите си, добавя той.

Междувременно единственият сигурен факт след обявеното намерение на правителството е, че някои летни спектактли на открито вече са отменени, а съдбата на други е под въпрос.

По ирония на съдбата сред отменените спектакли може да се озове точно "1984" на Оруел

Дали като заплаха, дали като факт, но директорът на Националния театър на Румъния Йон Карамитру твърди, че ще бъде отменено включително и поставянето на спектакъл по романа „1984“ на Джодж Оруел. По ирония на съдбата това би станало тъкмо в годината, в която се отбелязват 30 години от падането на комунизма, каза Карамитру на Свободна Европа.

Карамитру, който по време на революцията срещу Чаушеску през 1989 беше подкарал превзет от него танк по улиците на града, призова правителството да се откаже от съкращенията, за които предупредреди през май. Той изнесе и няколко факта за живота на институцията, която оглавява. В Националния театър на Румъния през изтеклия сезон са изиграни повече от 700 представления. Трупата му се състои от 80 актьори на щат. Техническите работници са 54 души – също на щат.

Какво би могъл да направи театърът, за да „започне да генерира приходи“, както вече го призова министърът на културата Даниел Бреаз? Покачването на цените на билетите не е решение, тъй като театърът и без това продава най-скъпите билети в страната.

На тази критика министърът на културата отговори с предупреждение, че ще проведе одит на Националния театър, за да провери как институцията е изразходвала поверения й бюджет. По думите му през 2018 г. театърът е имал бюджет от 53 млн. леи (над 11,2 млн. евро), който през тази година е нараснал до 57 млн. леи (над 12 млн. евро).

Предстои одит на Националния театър

Националният театър в Букурещ е символ на културата в страната и за реновирането му, което продължи 4 години, наскоро бяха платени 73.5 милиона евро от бюджета.

На 2 юли министър-председателката Виорика Дънчила и Бреаз се срещнаха с директорите на театрите и музеите, за да обсъдят кризата, но до решение не се стигна.

В знак на протест миналата седмица работещите в музеите проведоха едночасова предупредителна стачка. Директорът на Националния исторически музей Ернест Оберландер-Тарновеану твърди, че бюджетът на институцията предстои да бъде съкратен с 30 %. По думите му това се случва в момент, когато музеят и без това изнемогва от твърде малко служители и разчита предимно на експерти, работещи на парче.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG