Връзки за достъпност

Извънредни новини

Доклад: "Демократична България", ДПС и ВМРО са най-подценени от социолозите


Прогнозите на социологическите агенции влияят най-вече на колебаещите се избиратели
Прогнозите на социологическите агенции влияят най-вече на колебаещите се избиратели

„Демократична България“ е „най-подценената“ политическа формация от социологическите агенции в прогнозите за резултат на европейските избори, се твърди в доклад на Центъра на анализи и управление на рискове (ЦАУР).

Резултатът на коалицията е бил подценен от деветте социологически агенции, чиитo проучвания участват в анализа, с общо 36,8%. Сондажите са показали по-ниски от реално получените резултати също за ДПС и за ВМРО.

„Най-надценена“ е „Атака“, следвана от БСП, „Патриоти за Валери Симеонов“ и „Воля“.

Най-точни са били проучванията по отношение на резултатите на ГЕРБ. Сондажите са показали с общо 2,6% по-висок резултат от реално получения дял от гласовете на евроизборите.

„Обявяваните от социологическите агенции проценти за нагласите на избирателите и прогнозите им преди изборите са важен фактор, който оказва въздействие на избирателите при вземане на решение за гласуване“, се казва в доклада на ЦАУР.

Така оповестените данни биха могли да накарат избирателя да гласува „срещу“, за да попречи на дадена партия или кандидат да спечели, да оттегли подкрепата си от дадена партия, защото тя няма изгледи да победи, или да прескочи избирателната бариера или да възприеме една политическа формация по-позитивно, ако тя има шансове да спечели и обратно.

„Във всички тези случаи той взема решение за гласуване, което не отговоря на първоначалните му намерения и на истинските му предпочитания относно участващите в изборите политически формации. Особено уязвими за въздействие от социологически агенции са колебаещите се избиратели“, пише още в доклада, изготвен от бившия министър-председател и председател на ЦАУР Иван Костов и докторанта Полина Крайнева.

Подобни са и заключенията след сравняване на реалните резултати от изборите и прогнозите на социологическите агенции по критерия коя ще изпрати представители в Европейския парламент. Агенциите са прогнозирали точно, че ГЕРБ, БСП и ДПС ще изпратят евродепутати, а „Патриоти за Валери Симеонов“ например няма.

Агенциите обаче са имали колебания за ВМРО, „Атака“ и „Воля“. Докато за последните две различни агенции са прогнозирали шансове да преминат бариерата от 5,88%, за ВМРО е имало съмнения. В крайна сметка формацията на Красимир Каракачанов изпрати не един, а двама евродепутати.

Особен случай е прогнозата за „Демократична България”, казват авторите на доклада. За нея 7 от 9 агенции са посочвали, че няма да има депутат в ЕП и останалите две - Маркет Линкс и Алфа рисърч са се колебаели. Коалицията в крайна сметка изпрати представител в Европарламента.

Анализът заключава, че най-достоверна агенция за избори за ЕП 2019 е била Екзакта, следвана отблизо от Тренд и Алфа рисърч. Добра е била достоверността на Маркет Линкс. По-малко достверни в прогнозите си са били Галъп Интернешънъл, Медиана, Барометър България, Афис и Сова Харис.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG