Връзки за достъпност

Извънредни новини

Лондон не допусна руски медии на конференция, защото "разпространяват дезинформация"


RT и "Спутник" са определени като заплаха от няколко западни служби
RT и "Спутник" са определени като заплаха от няколко западни служби

Руските медии Russia Today и „Спутник“ не бяха допуснати до международна конференция за свободата на словото в Лондон, съобщи Би Би Си. Посочената причина е, че те „играят ключова роля в разпространението на дезинфонрация“.

„Не акредитирахме RT и „Спутник“ заради активната им роля в разпространението на дезинформация. Не е възможно да допуснем всички желаещи да присъстват. Журналисти от целия свят ще бъдат представени на конференцията, включително и от Русия“, каза говорителка на британското Министерство на външните работи, което организира конференцията.

На събитието се очаква да присъстват над хиляда журналисти от цял свят и поне 60 министри.

Посолството на Русия в Лондон определи решението като „политически мотивирана дискриминация“. Дипломатическата мисия е подала сигнал в британското външно министерство с обвинение, че Обединеното кралство провежда „компроматна кампания“ срещу двете медии в продължение на месеци.

В края на 2018 г. британският медиен регулатор откри редица нередности, допуснати от страна на RT при отразяването на отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия с нервнопаралитичното вещество новичок.

Преди дни двете руски медии бяха споменати в доклад на германското контраразузнаване като заплаха за страната редом с терористичната организация „Ислямска държава“. RT и „Спутник” се споменават като инструменти на влияние и шпионаж, използвани от руската държава. Двете медии и финансирани от тях клонове бяха споменати като лостове за влияние и пропаганда и в доклада от разследването за руска намеса в американските президентски избори през 2016 г. на специалния прокурор Робърт Мълър.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG