Връзки за достъпност

Извънредни новини

Джошуа Уонг, който протестира за свобода и демокрация в Хонконг


Джошуа Уонг
Джошуа Уонг

Законът за екстрадицията е мъртъв, обявиха днес властите в Хонконг. Това е резултат от продължили седмици масови протести, при които близо два милиона души излязоха на улиците. Макар демонстрантите да нямат официален водач, един от най-активните участници е Джошуа Уонг – 22-годишен студент, който от години се бори за демокрация на територията на бившата британска колония.

Младежът е деен участник в протестни движения още от ученик. Той е лицето на демократичното движение „Жълти чадъри“, което организира демонстрации с искане за всеобщо избирателно право през 2014 г. Той е арестуван няколко пъти за участието си в протестите и получава последната си присъда – два месеца зад решетките – през май 2019 г.

Когато Джошуа Уонг излиза от затвора на 17 юни 2019 г. по улиците на Хонконг вече ежедневно се събират стотици хиляди хора, които протестират срещу готвени законови промени, които предвиждат възможност заподозрени за тежки престъпления да бъдат екстрадирани в страни, с които Хонг Конг няма договор за екстрадиция. Най-сериозното притеснение на протестиращите е, че поправката ще бъде използвана за екстрадиране на хора в Китай. Хонконг е част от Китай от 1997 г., но автономията на съдебната система, законодателството и икономиката е законово гарантирано.

Веднага след като е освободен от затвора, студентът се връща на площада при протестиращите.

Съдебната независимост в Хонконг е заплашена, защото министерството на правосъдието е лоялно на Китай. Надявам се хората да разбират това“, коментира Уонг в интервю за с. „Тайм“. „Преди десет години Хонконг беше описван като място, където няма демокрация, но има върховенство на правото. Сега обаче градът е управляван от авторитарен режим.

Не става дума само за политическа свобода“, казва активистът пред американската телевизия Си Ен Би Си. „Заложена е икономическата свобода, която вече ерозира в Хонконг, заложена е гражданската свобода.“

Именно гражданските права и свободи са основна ценност за Джошуа Уонг. Самият той отдава това на възпитанието от родителите му Грейс и Роджър Уонг, които го насърчават да доброволства и да помага на социално слаби хора.

Джошуа Уонг е едва на 17 години, когато заедно със свои съученици прониква на току-що оградения площад пред сградата на правителството. Дни преди това хората са можели свободно да се събират там, но през септември 2014 г. пространството е оградено и достъпът е забранен, за да не се събират протестиращи. Причината са готвените ученически протести срещу нови учебни планове, които представят Китай в положителна светлина. Учениците виждат това решение като ограничаване на гражданските права и започват протест.

Бяхме против т. нар. патриотично образование, затова отидохме на площада. Правителството сложи бариера пред свободата ни да се съберем и да изразим гражданската си позиция. Затова отидохме на площада, за да напомним на хората, че е време да се борят, за да си върнат правата.

Няколко ученици са ранени при пристигането на полицията, десетки са арестувани. Джошуа Уонг е сред тях. Два дни по-късно десетки хиляди младежи вече са на същия площад, за да протестират срещу намесата на Китай в изборите в Хонконг. Мирната демонстрация продължава 79 дни и е наречена движение на „Жълтите чадъри“.

През 2015 г. Уонг и двама негови съученици са обвинени в провеждане на незаконен протест и иницииране на безредици. Те са осъдени на по 80 часа общественополезен труд, а година по-късно делото им е възобновено и са осъдени на престой зад решетките.

Заради дейното си участие в движението на „Жълтите чадъри“ Джошуа Уонг е номиниран за Нобелова награда за мир през 2017 г. Той е обявен за един от най-влиятелните хора под 20 години от списание „Тайм“.

Макар протестите в Хонконг да доведоха до спиране на приемането на законопроекта за екстрадицията, Джошуа Уонг смята, че това не е достатъчно. „Това са подвеждащи думи от страна на властите в Хонконг“, казва той като споделя опасенията на хиляди протестиращи, че процедурата по приемане на закона може да бъде възобновена след като напрежението стихне. Затова се очаква протестите да продължат поне докато демонстрантите не получат гаранции, че съдебната система на Хонконг ще остане независима от влияние от Пекин.

XS
SM
MD
LG