Връзки за достъпност

Извънредни новини

Правителството одобри купуването на изтребители F-16 за $1,25 млрд.


Изтребител F-16
Изтребител F-16

Министерският съвет даде мандат за подписване на договорите за покупка на осем изтребители F-16 Block 70, съобщи зам.-министърът на отбраната и ръководител на междуведомствената работна група Атанас Запрянов. Пакетната цена за машините, боеприпасите, оборудването и обучението на пилотите е 1 251 256 000 долара (около 2,18 млрд. лева).

Министърът на отбраната ще подпише четири договора за цялостната доставка на самолетите и оборудване. Първият договор е за доставка на осем самолета с допълнително оборудване обучение на пилотите, вторият - за боеприпаси за самолета, третият - за ракетите "въздух-въздух" и четвъртият - за система за наблюдение и управление на машините, каза Запрянов, цитиран от БТА.

Шест от самолетите ще са едноместни, а два ще са двуместни. Те ще бъдат доставени до 2023 година, допълни Запрянов.

Цената на пакета може да бъде намалена с 60 000 000 долара (да падне до 1,2 млрд. долара - б.р.), ако Конгресът в САЩ одобри поемането на разходите за приспособяване на авиобазата „Граф Игнатиево“ от американската страна, съобщи министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

„Цената, която България ще плати за F-16, ще е под 1.2 млрд. долара“, каза той.

Общата стойност на ремонта на базата е около 100 млн. лв. Това включва нови хангари, закрити стоянки на техническо обслужване на самолетите, нова противопожарна система и други подобрения, които са необходими за поддръжката на F-16 у нас.

След като бъдат подписани, договорите отново трябва да бъдат одобрени от Министерския съвет, след което да бъдат внесени за ратификация в парламента, най-вероятно през следващата седмица, казаха Каракачанов и Запрянов.

Цената на сделката ще надвиши одобрения от парламента таван от 1,8 млрд. лева. В началото на 2019 г. депутатите разрешиха на правителството да преговаря за оферта, която да се отклонява от първоначално одобрените условия по инвестиционния разход за придобиване на нови изтребители.

При преговорите стана ясно, че българското правителство няма кредитна история във военните сделки със САЩ и няма как да получи преференциални условия за разсрочено плащане на самолетите. Затова цялата сума ще бъде платена наведнъж, каза по-рано финансовият министър Владислав Горанов. За да компенсира тази разлика, Министерството на финансите пое нов вътрешен държавен дълг в размер на 300,6 млн. лева.

Управляващите възнамеряват да внесат договорите за ратифициране в Народното събрание преди парламентарната ваканция, съобщи по-рано Mediapool. Очаква се той да получи подкрепата на ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и ДПС. БСП са се изказвали против избора на САЩ и „Локхийд Мартин“ като партньори за модернизацията на българската армия. Срещу сделката е и "Воля" на Веселин Марешки.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG