Връзки за достъпност

Извънредни новини

В Италия разследват управляваща партия за финансиране от Русия


Лидерът на крайнодясната "Лига" и вътрешен министър на Италия Матео Салвини
Лидерът на крайнодясната "Лига" и вътрешен министър на Италия Матео Салвини

Прокуратурата в Италия започна разследване за незаконно финансиране от страна на Русия на една от управляващите партии – крайнодясната „Лига“, оглавявана от вътрешния министър Матео Салвини, съобщи ДПА.

В сряда в американското издание “Buzzfeed” беше публикувана информация за Джанлука Савоини, който е бивш говорител на партия „Лига“ и приближен до Салвини. Твърди се, че той е провел разговор с руски бизнесмен за потенциална петролна сделка, средствата от която да бъдат получени от крайнодясната партия. От американската медия дори разпространиха стенограма на разговора, проведен през октомври миналата година. В него се обсъжда сума от 65 млн. долара, които партията трябва да получи.

Подобна публикация излезе и в италианския седмичник „Еспресо“ още през февруари и остава неясно заради коя от двете прокуратурата е започнала разследването, отбелязват от ДПА.

Савоини сам потвърди пред медиите в Италия, че такава среща се е провеждала, но отрече да е извършил нещо нередно. Той твърди, че „Лига“ не е получавала руско финансиране.

От своя страна Салвини също категорично отрече публикациите да са истина и дори заяви, че е готов да заведе дела за клевета.

"Завеждал съм дела в миналото, ще го направя и днес, утре и вдругиден: никога не съм вземал една рубла, евро, долар, нито литър водка като финансиране от Русия", каза той.

Вътрешният министър, който се смята за силната фигура в коалиционното правителство в Италия, често е обвиняван от опозицията в страната си, както и от политици от други държави в поддържани на близки връзки с Русия и в частност президента Владимир Путин.

Проблемите с финансирането на „Лига“ също не са ново явление. Преди година партията бе осъдена да върне в държавния бюджет близо 49 млн. евро субсидия, който са били откраднати от предишния и председател Умберто Боси.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG