Връзки за достъпност

Извънредни новини

Гугъл призна, че слуша какво казват потребителите на виртуалния си асистент


„Гугъл асистънт“ е достъпен на над 1 млрд. устройства в целия свят
„Гугъл асистънт“ е достъпен на над 1 млрд. устройства в целия свят

Американската компания Гугъл призна, че нейни подизпълнители, поддържащи функцията „Гугъл асистънт“, могат да слушат записи на това, което потребителите са казали на изкуствения интелект, съобщава Асошиейтед прес.

Повод за изявлението на корпорацията станаха изтеклите в интернет записи на холандски език. По случая вече е започнало вътрешно разследване, обяви продуктовият мениджър в компанията Дейвид Монсес. По думите му разговорите на потребителите с виртуалния асистент се записват с цел приложението да бъде подобрено заради определени акценти и езикови модели.

Белгийска медия твърди, че разполага с над хиляда записа, съдържащи разговори и лична информация. Въпреки уверенията на Гугъл, че няма директна връзка между файловете и потребителски профили, журналисти са успели да установят домашни адреси на конкретни клиенти на компанията и са се свързали с тях.

Някои от записите дори са създадени от приложението без то да е било умишлено активирано, а защото изкуственият интелект сам е преценил, че човекът се обръща към него. По данни на Гугъл виртъалният асистент е на над 1 млрд. устройства по целия свят.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG