Връзки за достъпност

Извънредни новини

Сръбски депутат нарече геноцида в Сребреница "освобождение" и благодари на Ратко Младич


Част от ковчезите на убити по време на клането в Сребреница преди да бъдат погребани през 2018 г.
Част от ковчезите на убити по време на клането в Сребреница преди да бъдат погребани през 2018 г.

Депутат от управляващата в Сърбия Прогресивна партия определи като „освобождение“ клането в Сребреница от 1995 г. и благодари на осъдения за геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството Ратко Младич за „брилятно проведената военна операция“.

Владимир Джуканович е направил това в свой пост в Туитър на 10 юли, ден преди 24-годишния юбилей от най-голямото масово убийство, извършено в Европа след края на Втората Световна война.

Сръбският депутат Владимир Джуканович
Сръбският депутат Владимир Джуканович

„Искам да поздравя сръбския народ по повод деня на освобождението на Сребреница. Благодаря на генерал Ратко Младич за брилятно извършената военна операция“, гласи публикацията на Джуканович в Туитър.

Властите в Сърбия и босненските сърби отказват да признаят за геноцид масовите убийства на мюсюлмани. На 11 юли 1995 г., когато Сребреница пада в ръцете на въоръжените сили, предвождани от Радован Караджич и Ратко Младич, са убити над 8000 мъже и момчета, които са погребани в масови гробове.

Общо 47 души вече са осъдени за клането в Сребреница от Международния трибунал в Хага, босненски, сръбски и хърватски съдилища.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG