Връзки за достъпност

Извънредни новини

„Фейсбук“ с рекордна глоба заради „Кеймбридж аналитика“


 Фейсбук е най-голямата социална мрежа в света с над 2.7 млрд. активни потребители на месец
Фейсбук е най-голямата социална мрежа в света с над 2.7 млрд. активни потребители на месец

Компанията „Фейсбук“ ще бъде глобена с рекордните 5 млрд. долара в САЩ, след разследване, което доказало, че от социалната мрежа не са успели да защитят личните данни на свои потребители, съобщи Ройтерс, позовавайки се на свои източници. Федералната търговска комисия е достигнала до споразумение с технологичния гигант в резултат на разследването, което започна преди година във връзка с предоставения достъп до данните на близо 87 млн. потребители в полза на консултантската компания „Кеймбридж Аналитика“.

От Ройтерс съобщават също, че по време на разследването от регулатора са се опитали да установят дали споделените от компанията лични данни нарушават споразумение помежду им от 2011 г. Наложената глоба е най-голямото наказание, което комисията е осъществявала в цялата си история.

Двете страни са отказали коментар по темата, като още не е ясно кога глобата ще бъде обявена официално.

Фейсбук е най-голямата социална мрежа в света с над 2.7 млрд. активни потребители на месец. През миналата година от компанията отчетоха печалба от около 22 млрд. долара.

Ройтерс коментира, че с тази глоба бедите за Фейсбук няма да изчезнат, тъй като регулаторните органи, включително и министерството на правосъдието, са в процес на разследване на конкуренцията между най-големите технологични гиганти в страната. От компанията са подложени и на допълнителни критики от президента Доналд Тръмп и други, във връзка с планираното създаване на криптовалутата "Либра", което породи нови съмнения около възможностите на Марк Зукърбърг и екипа му да защитават данните на потребителите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG