Връзки за достъпност

Извънредни новини

Проект: Край на монопола на здравната каса. Не е ясно какво ще покриват вноските


Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на кръглата маса, на която беше представент проектът за здравна реформа
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на кръглата маса, на която беше представент проектът за здравна реформа

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) няма да бъде монополист при покриването на стойността на медицинските услуги, а ще се конкурира с частни здравни фондове. Това предвижда проект на нов здравен модел, представен по време на национална кръгла маса от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

Текстът на самия проект засега не е достъпен. Фактите, описани по-нататък, станаха известни от думите на министър Ананиев и неговата презентация на проекта, публикувана на сайта на министерството на здравеопазването.

Какви ще бъдат частните здравни фондове?

Участниците в системата ще са здравни фондове, които ще подлежат на регулация съгласно общия режим на европейското законодателство. Те ще трябва да имат договори с изпълнители на медицинска помощ в цялата страна и няма да могат да селектират пациентите си в зависимост от техния здравен или друг статус.

Първоначалната концепция, изтекла в медиите, предвиждаше фондовете да бъдат лицензирани само в случай че имат над 1 милион пациенти, записани при тях. Последният обсъждан вариант е лицензирането да става при около 500 хиляди души, избрали фонда.

Вноската: колко голяма и на кого ще се плаща?

Здравноосигурителната вноска ще остане 8%, но всеки сам ще реши дали да я внесе в НЗОК или в друг фонд, предвижда още проектът. Ако осигуряващият се не е избрал къде да изпрати вноската си, вариантите са или тя да бъде автоматично насочена към НЗОК, или да бъде служебно разпределена в някой от фондовете.

Записването в даден фонд ще е доброволно, а смяна на фонда ще може да се прави веднъж годишно. Средствата от здравните вноски ще се разпределят от НАП, като преводите ще бъдат ежемесечно и ще се управляват от здравния фонд. Ако здравният фонд изпадне в несъстоятелност, гражданите ще се запишат в друг и по собствен избор.

Какво ще покрива здравната вноска?

Министерството на здравеопазването ще определя основния пакет здравни дейности, които ще се покриват от задължителната здравна вноска, обясни Кирил Ананиев и допълни, че здравното ведомство ще отговаря за регистриране и лицензиране на лечебните заведнения и лекарствената политика, като за лекарствата ще има централизирана обществена поръчка.

В проекта на модел се говори и за оптимизиране на този основен пакет, тоест е възможно не всички досегашни дейности да се покриват чрез основната здравна вноска. Предвижда се обаче основният пакет да обхваща всички елементи на настоящия, в т. ч. лекарства и лечение в чужбина, припомня “Дневник“. При представянето на проекта Ананиев не даде подробности около това дали основният пакет може да се очаква да бъде редуциран.

Ясно ли е кое колко ще струва и как ще се определя цената?

Министърът заяви, че се планира отстъпките за лекарствата и медицинските изделия също да се договарят между фондовете и фирмите. За някои дейности здравното министерство ще може да определя пределни цени, съгласувано със съсловните организации.

Лечебните заведения ще могат да формират цени за дейностите извън основния пакет, като те ще се покриват от доброволното здравно осигуряване или чрез плащания от пациентите в брой. Фондовете ще се конкурират за вида и обхвата на дейностите от допълнителния пакет и пациентите ще могат да избират фондовете на базата на сключените от тях договори с изпълнителите на услуги.

„Проектът на здравноосигурителен модел дава право на избор на пациента за здравен фонд и лечебно заведение, предвижда конкуренция сред осигурителите, очаква се и по-добро качество на лечението, по-добър контрол върху системата, както и подобряване на профилактиката и превенцията“, каза Ананиев, цитиран от БТА. „Това не е крайно решение, очаквам конструктивни предложения“, допълни той.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG