Връзки за достъпност

Извънредни новини

Квантовият компютър и децата. Как Йордан Ходжев превърна науката в игра


Йордан Ходжев
Йордан Ходжев

Йордан Ходжев умее нещо, което изглежда невъзможно: той може да обясни на 5-годишно дете какво е квантов компютър. Едвам го разбирам, докато говорим по телефона, защото нямам и представа от тази материя – нито самата аз знам какво е квантов компютър, нито съм докрай убедена, че е нужно да се обяснява такова нещо на едно малко дете.

Но Ходжев има светкавичен отговор и на двата въпроса. Децата имат нужда от избор, възможности и пътища, казва той. И най-лесно ще ги получат, ако научат сложни неща по време на игра, без никакво излишно затормозяване.

Ходжев не е чувал, че съществува международен ден за придобиване на умения от младите хора, който се отбелязва днес в календара на ООН – инициатива, която е замислена тъкмо за да привлече вниманието към нуждата от алтернативни пътища за знанието. И то точно защото тези пътища дават възможности за реализация, каквито училището понякога не е в състояние да даде.

Няма значение дали става дума за придобиване на знания в областта на готварството или в областта на биохимията – идеята е, че всяко придобито умение или знание отваря хоризонт.

„Ръководило ме е единствено желанието да дам на други деца това, което аз самият получих вкъщи“, казва Ходжев. Почти всички в семейството му са били учители или университетски преподаватели – по български, по френски, по военно дело, по какво ли още не. Никой не му е казвал, че нещо е сложно и затова няма смисъл да му се обяснява.

Йордан Ходжев е роден през 1981 г. във Велико Търново, където получава дипломата си за завършено средно образование – в обикновена гимназия, в паралелка с разширено изучаване на биология. Завършил е молекулярна биология, а после и биофизика - и двете в Софийския университет.

5 години е работил в Института по невробиология към БАН, след това се е озовал в компания за клинични изследвания. Сблъскал се е лично с трудността да се прави наука в България.

Включил се е в инициативата „Заедно в час“, която формира учители от ново поколение. Така се е озовал в село Мирково като преподавател по природни науки, а после е продължил да преподава в Челопеч. И на двете места е ръководил Център за извънкласни научни и инженерни занимания и е печелил награди с учениците си.

Животът го отвежда в София, когато вече го интересува един нов въпрос – не как се преподават инженерни науки на деца, а колко малки може да са децата, на които да се впуснеш да обясняваш. Сега има отговор – децата трябва да са на пет години.

Днес Ходжев преподава в Образователния център „Пътеки“ в София на деца между 5 и 12 години. Сформирал е група, която много добре знае какво е квантов компютър – това е нещо толкова малко, че едвам се вижда и с микроскоп, но то умее да работи като превключвател, също като лампата до нас. Ако е включено, благодарение на него може да се играе не само една игра, а цели сто едновременно.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG