Връзки за достъпност

Извънредни новини

На първо четене: парламентът отмени машинното гласуване


На местните и парламентарните избори няма да има машинен вот. Такива промени одобри парламентът на първо четене на извънредно заседание във вторник. В подкрепа на инициираните от управляващите промени гласуваха 122 народни представители от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля", а против бяха 92 депутати от БСП и ДПС, както и четирима от "Обединените патриоти". Въздържа се един народен представител.

Основните мотиви за отмяна на машинното гласуване на управляващите са, че то е скъпо - до 59 лева на глас, а отчитането на резултатите от вота - сложно. Според председателя на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова за местните избори тази есен ще има 265 вида бюлетини за кмет на общини, още толкова - за общински съветници, както и 3187 бюлетини за кметове на кметства. Ако има машинно гласуване, протоколът би бил над 10 метра, като по думите й се очакват и некоректности по отразяването на преференциален вот за общински съветници. По-притеснително обаче било, че на една машина през целия изборен ден биха могли да гласуват само около 156 души.

"Има риск от загуба на доверие в изборния процес, както и риск за бъдещия местен вот. Държим да се произведат избори с легитимен резултат", каза Дарикова. Тя призова за подкрепа на законопроекта и обществен дебат за машинното гласуване.

БСП и ДПС отново не се регистрираха в началото на пленарното заседание, както саботираха промените в ИК и миналата седмица. Този път обаче мнозинството успя да събере кворум.

По време на дебата и двете формации защитаваха оставането на машинния вот.

Зам.-председателят на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев обяви, че партията му продължава да настоява за машинно гласуване, при което държавата да закупи машините, както и за машинно преброяване на бюлетините, за да няма грешки в протоколите. Той даде да се разбере, че ДПС е готова на отстъпка - на предстоящите местни избори да няма машинно гласуване в 6 хиляди секции, както предложи и е записано в сега действащото законодателство, но не и за пълна отмяна. "Вие сте пред лоша перспектива. Искате да запазите ръчното броене в секционните комисии и да приемете всички дефекти, които се случват там за вас", каза Цонев.

Според социалиста Филип Попов при машинното гласуване недействителните бюлетини са нула и се гарантира честност на вота, а желанието на ГЕРБ да го отмени за местния вот свидетелства за желание партията на Бойко Борисов да манипулира предстоящите избори.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG