Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Пеевски превзе и СЕМ". Галина Георгиева бе избрана от квотата на парламента в регулатора


Галина Георгиева
Галина Георгиева

Галина Георгиева е избрана за член на Съвета за електронни медии (СЕМ) от квотата на парламента с 97 гласа „за“, 57 „против“ и 24 въздържали се. Кандидатурата ѝ е издигната от ГЕРБ. Тя ще замести Иво Атанасов, чийто мандат изтече.

Досега Георгиева е работила в дружеството за колективно управление на авторските и сродните им права ПРОФОН. Кариерата си е започнала в Нова телевизия. Тя е бакалавър по икономика от Университета за национално и световно стопанство (УНСС), а професионалният си опит е придобила работейки в медийни и телекомуникационни компании, пише БТА.

Другият кандидат беше Ия Петкова-Гурбалова, издигната от БСП, но тя не получи необходимия брой гласове. Иво Атанасов, чието място ще заеме Георгиева, беше предложен от БСП.

Народният представител от БСП Александър Симов обвини управляващите, че с решението си „са обявили пълна диктатура на единодушието“. „Резултатът от днешното гласуване е само един - Делян Пеевски превзе и СЕМ. ДПС и ГЕРБ отново проявиха своята коалиция и настаниха в СЕМ кандидат, удобен за Пеевски“, каза той, цитиран от БТА.

Председателят на комисията по култура и медии в Народното събрание Вежди Рашидов, който лично представи кандидатурата на Георгиева, отговори на упреците на Александър Симов. Пред журналисти Рашидов каза: „Ако има някой в този парламент, който да е изказал публично позицията си за Пеевски, това съм аз. Това говорене не е ползотворно и не е хубаво".

Станислав Станилов от "Обединени патриоти" заяви от трибуната, че преди началото на заседанието е задал въпрос към кандидатите за член на СЕМ. "Те не разбраха какво ги питам. Толкова падна нивото, че нямам думи", коментира той.

Освен новоизбраната Галина Георгиева другите членове на медийния регулатор са София Владимирова (квота на ГЕРБ), която е негов председател, Бетина Жотева (от президентската квота, посочена от Росен Плевнелиев), Розита Еленова (от парламентарната квота, БДЦ на Христо Ковачки) и Ивелина Димитрова (от президентската квота, посочена от Румен Радев).

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG