Връзки за достъпност

Извънредни новини

Консорциум с участие на летище "Мюнхен" ще е концесионер на аерогара "София"


Консорциум "Соф Кънект", в който влизат оператора на летището в Мюнхен и парижкият фонд "Меридиам Ийстърн Юръп Инвестмънтс САС", е предпочетен за концесионер на летище София. Това стана ясно в сряда от думите на министъра на транспорта Росен Желязков.

Офертата на "Соф Кънект" е получила най- високата оценка от 86.12 точки.

Спечелилият кандидат бе на трето място сред кандидатите по размер на предложеното годишно концесионно възнаграждение, но е получил високи оценки за техническата си оферта.

Фондът "Меридиам" е базиран в Париж и инвестира в инфраструктурни проекти в Европа, Северна Америка и Африка, а "Флугхафен Мюнхен" управлява летището в Мюнхен.

Те предложиха годишно концесионно възнаграждение от 24.54 млн. евро или 32% от размера на общите приходи от всички дейности за текущата година.

Очерталият се при подаването на офертите фаворит - френско-турският консорциум "Ей Ди Пи/ТАВ" даде най-високото годишно концесионно плащане от 32.82 млн. евро или 42.8% от размера на общите приходи от всички дейности за текущата година и втора по размер инвестиция в развитието на летището в следващите 35 години.

Сред останалите кандидати е консорциумът между британския летищен оператор "Манчестър Еърпорт Груп" и британското дружество на китайската компания "Бейджин Кънстракшън" с най-много инвестиции – над 1 млрд. евро, но с най-ниско възнаграждение за държавата (19.94 млн. евро годишно или 26.1 процента от всички приходи) играе

Очевидно комисията по оценяване на офертите е предпочела концепцията на "Соф Кънект" с амбициозна стратегия за развитието на летището и ръст на пътниците, която ще бъде реализирана в четири фази.

През първата е предвидено увеличаване на пасажерите до 8.8 млн. до 2022 г. Планирано е да се направи ремонт на терминалите 1 и 2, както и открит паркинг за автомобили.

Втората фаза на проекта им предвижда увеличаване на пътниците до 12.3 млн. до 2030 г. Тогава ще бъде направена и най-голямата инвестиции в изграждането на нов трети терминал от 608 млн. евро.

През третата фаза на развитие е планирано броят на пътниците да нарасне до 14.5 милиона до 2035 г. Заложено е новият терминал да бъде разширен, а най-старият терминал 1 да се превърне в карго летище.

През последната четвърта фаза ще продължи разширяването на третия терминал, а пътниците ще се увеличат до 18 млн. през 2040 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG