Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕК въвежда мониторинг за върховенството на закона за всички страни членки


Върховенството на закона бе подложено на нападки от различен характер през последните пет години, отбеляза еврокомисасят с ресор върховенство на закона Франс Тимерманс при обявяването на новите мерки
Върховенството на закона бе подложено на нападки от различен характер през последните пет години, отбеляза еврокомисасят с ресор върховенство на закона Франс Тимерманс при обявяването на новите мерки

Европейската комисия въвежда мониторинг на върховенство на закона, който ще се отнася за всимки държави членки. Това стана ясно от съобщение на институцията. Целта на новия механизъм е да спомогне за ранно откриване на възникващи проблеми в областта на върховенството на закона, където и да се появят.

В рамките на т. нар. цикъл за преглед на принципите на правовата държава веднъж годишно ще се публикува доклад за върховенството на закона, който обхваща всички държави членки на ЕС.

Освен това ще се търси засилено сътрудничество с други организации като Съвета на Европа, които да помогнат за засилване на върховенството на закона. Предвиждат се и годишни консултации с граждански активисти и експерти.

Този мониторинг няма сам по себе си да доведе до отпадане на наблюдението по Механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния.

„Европейската комисия ще продължи да използва в пълна степен своите правомощия за правоприлагане, ако мерките за ранно откриване и предотвратяване не са ефективни. Комисията ще предприеме стратегически подход към производствата за установяване на нарушение, като завежда дела пред Съда на Европейския съюз когато това е необходимо”, се казва в съобщението.

ЕК призова и за създаване на общ подход заедно с ЕП и Съвета на ЕС при процедури по член 7 от Лисабонския договор, които се водят срещу държави, харушили основополагащи принципи на ЕС, сред които е и върховенството на закона. Такива процедури в момента се водят срещу Полша и Унгария и като крайна мярка предвиждат отнемане на правото на глас в ЕС.

Идеята за общ мониторинг на върховенството на закона беше лансирана от избраната за председател на ЕК Урсула фон дер Лайен. Тя среща критики, защото според противниците си дава възможност за по-мек подход към страните, които систематично нарушават върховенството на закона вместо за концентриран мониторинг и решителни санкции.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG