Връзки за достъпност

Извънредни новини

Петима директори в ДФЗ получиха обвинения за източване на европари


Собственикът на "Винпром Карнобат" Миню Стайков
Собственикът на "Винпром Карнобат" Миню Стайков

Петима от шефовете в Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) са обвинени за източване на европейски средства от Програмата за развитие на селските райони, стана ясно от съобщение на прокуратурата.

Според държавното обвинение парите са източвани в полза на еднолични търговци, свързани с вече обвинения в злоупотреби собственик на „Винпром Карнобат“ Миню Стайков. Четирима от задържаните в сряда за 24 часа са с повдигнати обвинени в съучастие в длъжностно престъпление, а петият за участие в организирана престъпна група, оглавявана от Стайков.

Прокуратурата твърди, че единият от задържаните служители на ДФЗ в последната една година е раздал заеми за общо 1.8 млн. лева на търговски дружества, сред които и фирми, предлагащи бързи кредити. От служителя са били иззети два лукзосни автомобила, единият от които е бил на съхранение в дома на Миню Стайков.

По данни на Mediapool задържаните са зам.-изпълнителният директор на фонда Калоян Костадинов, както и директорите и експерти в различни отдели – Иван Боянов, Гьоксел Кошуджу, Мели Махмудова, Марияна Стойчева и Марио Кръстев. От медията съобщават още, че трима от задържаните са дали подробни обяснения и са съдействали максимално, а други двама от обвиняемите са били задържани за допълнителни 72 часа.

Наблюдаващ прокурор по делото е Ангел Кънев, за когото Свободна Европа откри, че е страна по множество сделки за покупката на поземлени имоти от фирми, свързани с преките конкуренти на Стайков – Антон Щерев и Атанас Петров, контролиращи „Винпром Пещера“. В края на април Миню Стайков поиска отвод на Кънев като изтъкна за причина именно тези връзки с конкурентите му, както и отправени заплахи към служители на НАП и натиск над друг обвиняем за лъжесвидетелстване срещу собственика на „Винпром Карнобат“.

През май Стайков бе обвинен в злоупотреба с еврофондове в размер на над 11 млн. лева в периода 2015 – 2018 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG