Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ изключиха Турция от програмата за F-35 заради сделката за руски ракети С-400


Изтребител F-35
Изтребител F-35

САЩ изключиха Турция от програмата за разработка на модерния изтребител F-35 заради сделката между Анкара и Москва за руски зенитни комплекси C-400, съобщи Ройтерс.

"САЩ и другите партньори в F-35 са единни в това решение за суспендиране на турското участие в програмата и започване на процес за формално отстраняване на Турция от нея", заяви Елън Лорд, зам.-министър на отбраната на САЩ по въпросите на покупките и отношенията с доставчици. Той добави, че делокализирането на прозводството на компонентите за F-35 ще струва между 500 и 600 млн.долара.

От турското външно министерство определят действията на САЩ като „нечестни“ и предупреждават, че те могат да повлияят на отношенията между двете страни.

До последно турският президент Реджеп Тайип Ердоган отказваше да приеме предупрежденията на САЩ и твърдеше, че санкции няма да бъдат налагани, както и че турските военно-промишлени комплекси не са застрашени да изгубят производство.

В Турция се произвеждат повече от 900 части за изтребителите F-35, а страната ще загуби и близо 9 млрд. долара, които трябваше да получи във връзка с участието си в програмата. Освен това страната трябваше да получи 100 изтребителя F-35, но това няма да се случи.

До разривът между САЩ и Турция се стигна заради решението на Анкара да купи руски ракетни установки C-400. Според американските военни експерти разгръщането на руския зенитен комплекс ще донесе твърде много вътрешна информация за възможностите на F-35 на Русия, която се ангажира с поддръжката на С-400. Това се отнася най-вече за т. нар. стелт функционалност на изтребителите, която му позволява да остане скрит от радарите, включително от тези на ракетни установки като С-400.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG