Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Той е набеден". Какво твърдят адвокати и власти за човека, обвинен за кибер атаката


За кибератаката срещу сървърите на НАП е обвинен 20-годишният Кристиян Бойков, който преди две години успя да пробие сайта на МОН
За кибератаката срещу сървърите на НАП е обвинен 20-годишният Кристиян Бойков, който преди две години успя да пробие сайта на МОН

Скандалът с хакнатите данни е голям, официалната информация - твърде малко, повдигнатото обвинение - необичайно бързо. Това е краткият извод от всички събития, последвали уникалния теч на данни, за който стана ясно в понеделник, 15 юли.

За изнасянето на данни за над 5 милиона души беше обвинен 20-годишният Кристиян Бойков, който преди две години успя да пробие сайта на Министерството на образованието.

Той беше арестуван, а в четвъртък следобяд беше освободен и му беше наложена мярка за неотклонение подписка. Мотивите за предприемане на най-леката мярка за неотклонение са свързани със събиране на допълнителни доказателства по делото, които да обосноват промяна на обвинението му в по-леко наказуемо престъпление.

Към момента на задържането си Бойков работи във фирма, която се занимава с киберсигурност. Той е водел курсове за повишаване на квалификацията на служителите на ГДБОП, потвърди работодателят му пред бТВ в четвъртък.

Какво още се знае до момента за случая?

Кристиян Бойков се занимава с киберсигурност откакто преди 2 години успя да пробие защитата на сайта на МОН. Тогава самият той съобщи за това и призова институцията да работи над подобряването на защитата си. Тогава той е на 17 години.

Към момента на задържанито си той работи в „Тад груп“, където е поканен след случая от 2017 г. Там той се занимава с обучение на служители на ГДБОП, потвърди мениджърът на фирмата Георги Янков. „Винаги сме се отнасяли към тях като към колеги. Сътрудничим много тясно с ГДБОП от ужасно много време. Първото ми предположение беше, че идват във връзка с инцидента - да им съдействаме, както сме го правили много пъти преди това“, каза той.

В четвъртък пред бТВ работодателят на Бойков заяви, че не смята, че служителят му е замесен по някакъв начин в атаката срещу НАП и че е бил набеден. Според Георги Янков, мениджър в компанията, за която Кристиян работи, младият специалист е бил изненадан от ареста си.

Представители на фирмата няма представени доказателства, които да установят, че извършителят на атаката е бил именно Кристиян. Те заявиха още, че обвиненият е твърде добър в това, което прави, и не би оставил следи, ако действително е извършител на престъплението.

„Кристиян изследва точно такива следи за каквито става въпрос. Предполага се, че никога не би оставил следи точно там. Чисто теоретично всеки може да допусне грешка. Но това не са безспорни доказателства. И аз мога да си кръстя машината Криссс“, казаха адвокатите на обвинения.

„Всички професионалисти работят през Linux. Самият факт, че това деяние е извършено през операционната система Windows значи, че го е извършил аматьор, а не професионалист“, каза един от адвокатите на Бойков, Кристиян – Георги Стефанов, който разкри също, че обвиняемият му е споделил, че смята, че е „натопен“ заради работата си по сериозни проекти във фирмата, която е имала проблеми с конкуренцията.

Той добави, че цяла нощ са правени опити Бойков да бъде накаран да признае, че е извършил престъплението. Според юристът повдигнатото тежко обвинение цели задържането на Кристиян за възможно най-дълго време в ареста.

Мениджърът Георги Янков каза още, че компанията твърдо застава зад служителя си.

„Убеден съм, че не е той човекът - първо - още на 17 години е показал, че следва принципите на етичното хакерство. Той не е хакер, той е специалист по киберсигурност. Той има достъп до безценни данни, от които хипотетично може да извлече облага. Категорично - набеден е. Той изглежда като перфектната жертва - 20-годишен, на пръв поглед беззащитен. В ГДБОП категорично го уважават за това, което знае“, каза той.

Кристиян Бойков е обвинен за неправомерно копиране на данни, което може да му донесе от пет до осем години затвор и глоба до 10 хил. лева.

От прокуратурата обявиха, че са успели да достигнат до обвиняемия, защото в един от разпространените до медиите файлове е имало данни за наименованието на конкретна компютърна конфигурация, уникално потребителско име, дата, час и софтуерно приложение, послужило за прочитането на файла. Разследващите са установили, че потребителското име се ползва от Кристиян Бойков и са му повдигнали обвинения.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG