Връзки за достъпност

Извънредни новини

Американска фондация дава $185 хил. за възстановяване на паметника на Бузлуджа


Паметникът на Бузлуджа ще получи безвъзмездно финансиране от 185 000 долара от американската фондация Getty. Целта е да се изготви план за неговата консервация и бъдещо използване. Това се казва в публикация на сайта на организацията, която описва сградата като „шедьовър на строителното инжинерство“ и „незаменима част от българската история“.

Тази година фондацията е избрала да спонсорира общо 10 исторически сгради по света като част от своя инициатива Keeping it modern. Целта на програмата е да се развива знанието за сградите от модернизма и тяхното опазване.

Планът за консервация на паметника Бузлуджа предвижда първоначално да се направи пълна оценка на структурното състояние на сградата. След това ще се разучат възможните варианти за използване на монумента с цел изготвяне на „приложим бизнес модел за функционирането на Бузлуджа като обновено историческо място“. Планът на организацията приключва с публикуването на доклад през септември 2020, на който да се базират следващи решения за развитието на монумента.

В съобщението от фондацията Getty се казва още, че проектът ще се изпълни от мултидисциплинарен екип от български и международни експерти от Университета по архитектура, строителство и геодезия в София, Техническия университет в Мюнхен, български и немски комитети от Международния съвет по монументите (ICOMOS), както и българската фондация „Проект Бузлуджа“, която от 2015 г. води кампании за реставрацията на паметника.

Паметникът на Бузлуджа отваря врати за първи път през 1981 г. и затваря през 1989 г. с падането на комунистическия режим в България. Оттогава не е поддържан и се разрушава, но това не пречи на хилядите посетители, които редовно се промъкват през дупки в стените и пода, за да се разходят вътре.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG