Връзки за достъпност

Извънредни новини

„Закърмен с морето“. Цанко Цанков преплува Бургаския залив


Цанко Цанков минути преди да стартира предизвикателството да преплува Бургаския залив
Цанко Цанков минути преди да стартира предизвикателството да преплува Бургаския залив

„Плуването е спорт, в който умората те преследва постоянно. Толкова неотлъчно е до теб, че накрая свикваш с нея и я приемаш". Думите са на плувеца Цанко Цанков, който в сряда стана първият човек, който преплува Бургаския залив.

В 6:20 сутринта той стартира от нос Емине и завърши успешно предизвикателството в 20:44 на Маслен нос. Цанко прекара 14 часа и 24 минути във водата и измина 44 км и 702 м. Така той поставя рекорд в официалната статистика на българското плуване, защото е преплувал най-дълго разстояние в открити води. Той подобрява с 11 км предишния рекорд на Петър Стойчев, който преди 12 години преплуа Ламанша.

31-годишният национален шампион по плуване се готви за този маратон от 8 месеца, съветвайки се именно със Стойчев. По време на подготовката си той изминава над 1 600 тренировъчни и състезателни километра, като заключителната част се провежда в акваторията на Бургаския залив.

Самият Цанко е роден и израснал в Бургас. „Аз от малък съм закърмен с морето. Изплувал съм стотици километри в нашия Бургаски залив“, казва той в интервю за спортния сайт Topsport.bg.

Той работи като хидроинженер, но успява да тренира около 4 часа всеки ден. Описва плуването като „предизвикателство, както за физиката така и за психиката на плувеца“.

  • 16x9 Image

    Теодора Бързакова

    Теодора Бързакова е видео журналист в Свободна Европа от 2019 година. Завършила е магистратура "Международна журналистика" в City University London и е работила 5 години в международното радио BBC World Service.

XS
SM
MD
LG