Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГДБОП: Изтичането на данни от НАП не е опасно, "такива се намират в интернет"


Явор Колев
Явор Колев

Изтичането на милиони лични данни от системата на Националната агенция по приходите (НАП) „не е особено опасно, тъй като такива се намират в интернет за всеки един от нас“.

Това заяви в четвъртък началникът на отдел „Киберпрестъпност“ към ГДБОП Явор Колев по повод хакерската атака срещу информационния масив на данъчните, за която се разбра в началото на седмицата.

„Ако всеки направи една справка по име или ЕГН, ще види колко много информация се съдържа в интернет“, коментира Колев по време на дискусия, цитиран от агенция „Фокус“. Той каза още, че „нашите ЕГН-та, телефонни данни продължават да циркулират в интернет“, но не коментира факта, че голяма част от изтеклата от НАП информация представлява данъчна, осигурителна и банкова тайна.

По-рано НАП обяви, че ще пусне скоро сайт и приложение, в които всеки ще може да провери дали личните му данни са станали публично достояние при нерегламентираното източване на информация от агенцията. Това е една от мерките, договорени на среща между ръководителите на приходната агенция и Комисията за защита на личните данни. Според председателя ѝ Венцислав Караджов проверката ще може да стане факт след около 10 дни.

Освен това приходната агенция съобщи, че в сряда е започнал пълен одит на информационните ѝ системи, който ще бъде извършен с помощта на външна компания и собствения ѝ ИТ екип.

В понеделник до медиите беше пуснат масив от 57 папки, с над 1 млн. реда, съдържащи ЕГН, имена, адреси, данни за доходите на над 5 млн. български граждани.

За пробива в сървърите на НАП беше арестуван 20-годишния Кристиян Бойков, на когото е повдигнато обвинение. Работодателят на заподозрения заяви, че той е провеждал обучения на служители на ГДБОП за повишаване на компетентността им в сферата на киберсигурността и каза, че Бойков най-вероятно е "набеден".

Момчето беше освободено от ареста в четвъртък. Определена му е мярка за неотклонение подписка, съобщиха от прокуратурата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG