Връзки за достъпност

Извънредни новини

Зеленски предлага Русия и Украйна да извършат едновременно освобождаване на задържани


Украинският президент Володимир Зеленски (вляво) и руският президент Владимир Путин
Украинският президент Володимир Зеленски (вляво) и руският президент Владимир Путин

Канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски предлага главният редактор на РИА "Новости Украйна" Кирил Вишински да бъде освободен едновременно с намиращия се в руски затвор украински режисьор Олег Сенцов, предаде ТАСС.

"Напълно подкрепяме политиката на стъпки на добра воля и предлагаме Русия да направи насрещна стъпка, като освободи Олег Сенцов. За взаимна увереност в общата добра воля предлагаме това да бъде направено едновременно", написа вчера във Фейсбук Юлия Мендел, говорителка на Зеленски.

По-рано говорителят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков заяви, че връщането на Вишински би могло да стане първа стъпка за нормализирането на отношенията между Москва и Киев.

През 2015 г. украинският режисьор Олег Сенцов беше осъден на 20 години затвор при строг режим по обвинение в създаване на терористична група, действаща в Крим.

Руският журналист Сенцов беше задържан през май 2018 г. в Киев по обвинение в държавна измяна и незаконна търговия с оръжие. Той е заплашен от затвор до 15 години. Следващото заседание по делото му е в петък.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG