Връзки за достъпност

Извънредни новини

Холандските сини каски имат 10% вина за геноцида в Сребреница


Оцеляла от клането в Сребреница през 1995 г. жена отдава почит на убити роднини в мемориалното гробище в Потокари край източния босненски град Сребреница.
Оцеляла от клането в Сребреница през 1995 г. жена отдава почит на убити роднини в мемориалното гробище в Потокари край източния босненски град Сребреница.

еХоландските сини каски в Сребреница са можели да спасят 350 души от ръцете на сръбските войници. Това пресметна Върховният съд на Холандия, който присъди частична вина на членовете на умиротворителните сили на ООН, охранявали града. При етническото прочистване през 1995 г. в босненския град загинаха 8000 мюсюлмани.

Съдът присъди 10% вина на холандските охранители, съобщава Би Би Си. Такъв е бил шансът хората да се спасят, ако холандският контингент е дал на бягащите мюсюлмани да се скрият в базата им в покрайнините на Сребреница.

Холандският войски са действали незаконно при евакуацията на 350 души и така са им отнели шанса да се спасят от босненските сърби, се казва в решението на съда.

През 2017 г. апелативната съдебна инстанция беше определила вина от 30% на холандския контингент, който е охранявал обезопасена зона, превзета от сръбската армия.

Присъдата на върховния съд слага край на дълга съдебна битка между холандската държава и роднини на убитите, които търсят финансово и морално обезщетение за жертвите.

Заради доклад, оценяващ действията на мироопазващата част, през 2002 г. холандското правителство подаде оставка.

По време на босненската война (1992-1995 г.) хиляди босненски мюсюлмани търсят убежище в охраняваната от мироопазващите части на ООН Сребреница. Лековъоръжените холандски войници отстъпват пред яросната атака на сръбската армия и прогонват от базата си скрилите се в нея хора, сред които много жени и деца. Те са избити от сръбските войници, ръководени от ген. Ратко Младич.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG