Връзки за достъпност

Извънредни новини

Мина Андреева става говорител на Европейската комисия


Мина Андреева
Мина Андреева

Мина Андреева е новият главен говорител на Европейската комисия, след като заемалият досега поста Маргаритис Схинас беше номиниран от правителството на Гърция за еврокомисар в комисията на Урсула фон дер Лайен.

Андреева досега беше заместник на Схинас и ще заема длъжността до 31 октомри, когато е краят на мандата на Европейската комисия, оглавявана от Жан-Клод Юнкер.

Българката остана единствен заместник главен говорител, след като другият заместник Александер Винтерщейн напусна Комисията, за да говори от името на правителството на Австрия.

Мина Андреева постъпва в Европейската комисия при първия български еврокомисар Меглена Кунева, след което работи с Вивиан Рединг – комисар от Люксембург във втората комисия на Жозе-Мануел Барозу. От 2014 г. тя е заместник-главен говорител на Комисията „Юнкер”.

Родена е през 1983 г. в София. Израства в Кьолн и се дипломира в Университета в Маастрихт, Холандия.

Тя е първата българка, която заема такава висока позиция в Европейската комисия.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG