Връзки за достъпност

Извънредни новини

Германия предупреди Иран, че може да се стигне до война


Външният министър на Германия Хайко Маас
Външният министър на Германия Хайко Маас

Германският външен министър Хайко Маас предупреди Иран, че продължаващото задържане на търговски кораби в Персийския залив може да доведе до ескалация на напрежението и война, предаде Асошиейтед прес.

„Не може да има победители, а само губещи в евентуална неконтролирана военна ескалация“, каза Мас в интервю пред немското издание „Билд“. Според него задържането на британския танкер „Стена имперо“ в петък е направило ситуацията много по-опасна, отколкото е била досега. Той добави, че основна цел на европейските държави по казуса е да оставят дипломатическите канали, през които преминава гласът на разума, отворени.

По-рано днес стана ясно, че Великобритания има намерение да наложи санкции на Иран във връзка със задържането на танкера „Стена имперо“, плаващ под британски флаг. Очаква външният министър на Обединеното кралство Джереми Хънт да обяви икономически и дипломатически мерки срещу властта в Техеран.

В петък иранската Революционна гвардия задържа два британски танкера в близост до Ормузкия проток. Единият от корабите по-късно бе освободен, но плаващият под британски флаг „Стена имперо“ бе отведен до иранското пристанище Бандар Абас, където е задържан заедно с екипажа му. Британските власти обявиха задържанията за недопустими и предупредиха, че те могат да доведат до сериозни последствия.

Преди две седмици в Гибралтар бе задържан ирански танкер по подозрения, че превозва петрол за Сирия. Това предизвика властта в Техеран, която обяви, че ще предприеме ответни действия в отговор на британските власти.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG