Връзки за достъпност

Извънредни новини

Обвиненият за пробива в НАП Кристиян Бойков: Заплашваха ме при ареста


Кристиян Бойков
Кристиян Бойков

Обвиненият за изтичането на лични данни от Националната агенция за приходите Кристиян Бойков е бил заплашван и притискан по време на ареста си. Това призна самият той пред бТВ.

"Имаше неудобни въпроси и леко заплашване", каза той в първата си публична проява, след като беше освободен от ареста с мярка за неотклонение подписка.

Бойков отрече да е свързан с изтичането на лични данни и данъчна информация на над 5 млн. български и европейски граждани миналата седмица, най-голямата злоупотреба с лични данни в историята на страната.

Според него причината властите да се насочат към него е сигнал. Той смята, че не е насочен лично срещу него, "защото нямам човек, който да ме мрази", а по-скоро срещу фирмата, за която работи - TAD Group.

"Нямам от какво да се страхувам, защото съм невинен", каза 20-годишният IT специалист. Той сподели, че първоначално си помислил, че служителите на реда го търсят на работното му място, защото нещо се е случило с родителите му.

Бойков посочи, че властите не са търсили от него друго съдействие, освен да посочи работното си място. По време на задържането той е останал 7 часа в офиса на фирмата и е имал възможност да общува с колегите си.

След освобождаването си от ареста в петък той е продължил да работи по проети в TAD Group, но от вкъщи, тъй като по думите му се бои от медиите.

"Цяла България се е обърнала срещу мен, предвид това, което се пише в медиите", сподели още Бойков.

Според представителя на TAD Group Георги Янков в петък във фирмата е получено писмо от ГДБОП, в което се иска съдействие за декриптиране на иззетите при ареста на Бойков три компютъра - един служебен и два лични.

Янков заяви, че политиката за сигурност на компанията изключва възможността за такова съдействие, тъй като "това би компрометирало критична информация за други клиенти" на фирмата. Кристиян Бойков също заяви, че не би отключил личните си компютри. "Имам си неща от личния живот, които не бих искал да разкривам".

Георги Янков каза също, че тепърва ще се оценяват щетите, нанесени на фирмата. "Първо трябваше да ускпокоим клиентите си, че данните им са сигурни", каза той. Мениджърът допълни, че свързването на TAD Group с хакерската атака срещу НАП може да има последици и спрямо потенциални клиенти.

Очаква се днес НАП да публикува приложение, в което всеки ще може да провери дали неговите лични данни са изтекли при хакерската атака.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG