Връзки за достъпност

Извънредни новини

Иран обяви, че е екзекутирал "част от 17 заловени шпиони на ЦРУ"


Реакция от американските власти засега липсва.
Реакция от американските власти засега липсва.

Властите в Иран се похвалиха, че са заловили 17 ирански граждани, вербувани от американската разузнавателна агенция ЦРУ, съобщи Ройтерс, като се позова на иранската държавна телевизия. Съобщава се, че част от тях вече са екзекутирани.

Телевизията показа снимки на предполагаемите агенти на ЦРУ, които са били във връзка със заподозрените в шпиони. През юни Иран съобщи, че е разбил шпионска мрежа на ЦРУ, но не е ясно дали днешната информация е свързана с нея.

В съобщение на Министерството на разузнаването на Иран, прочетено по телезията се казва, че 17-те души за задържани в края на иранската календарна година, която завършва през март. Те работели „в чувствителни и жизненоважни частни сектори в икономиката, ядрената енергетика, инфраструктурата, армията и в кибер сектора, където са събирали класифицирана информация”.

Новинарската агенция Fars news съобщава, като също се позовава на министерството, че част от тях вече са екзекутирани.

Американският държавен секретар Майк Помпео опроверга новината. "Иранският режим има дълга история от лъжи и аз бих приемал с голяма доза съмнение всяка иранска декларация за предприети от тях действия", заяви той пред "Фокс нюз", цитиран от Ройтерс.

Държавната телевизия излъчи днес документален филм, в който се твърди, че е заснет служител на ЦРУ вербуващ ирански гражданин в Обединените арабски емирства, като се твърди, че в Дубай има много официри от разузнаването, които „са много опасни”.

Напрежението между Иран и САЩ продължава да ескалира трети месец, след като Вашингтон засили санкциите срещу Техеран.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG