Връзки за достъпност

Извънредни новини

Индия изстреля първия космически кораб до южния полюс на Луната


Изстрелването на ракетата-носител на лунния кораб „Чандраян 2”
Изстрелването на ракетата-носител на лунния кораб „Чандраян 2”

Индия изстреля успешно днес ракета, която ще достави луноход за първи път на южния полюс на Луната. Апаратът „Чандраян” беше изстреляна в 11,13 ч българско време днес от космическия център „Шрихарикота” в Бенгалския залив.

Космическият кораб е навлязъл в околоземна орбита, където ще остане 23 дни преди да започне серия от маневри, за да се включи в орбитата на Луната, съобщава Би Би Си.

Изстрелването стана седмица след първоначално планирания старт, след като мисията беше преустановена 56 минути преди началото й заради технически проблем със системата на управление.

Това е втората лунарна мисия за Индия, която изстреля първия апарат „Чандраян” през 2008 г. „Чандраян 1” не успя да кацне на единствения естествен спътник на Земята, но направи най-подробното търсене за вода на Луната, чрез използване на радари.

„Чандраян 2” ще се опита да кацне в близост до малко изследвания южен полюс на Луната. Апаратът ще изследва лунната повърхност, ще направи проучвания за наличието на вода и минерали както и измервания на лунните трусове, съобщава индийската космическа агенция.

За изстрелването на лунохода е използвана най-мощната ракета GSLV Mk-III. Тя тежи 640 тона и е висока колкота 14-етажна сграда. Мисията струва 150 милиона долара.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG