Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пътнически кораб спаси над сто мигранти в морето край Пелопонес


Мигранти и бежанци чакат да бъдат разпределени в миграционния център в Пирея. Гръцкият морски маршрут отново е най-натоварен това лято.
Мигранти и бежанци чакат да бъдат разпределени в миграционния център в Пирея. Гръцкият морски маршрут отново е най-натоварен това лято.

Малтийски пътнически лайнер спасии 111 мигранти, чиято лодка е започнала да потъва край бреговете на полуостров Пелопонес.

Лодката с мигрантите била на път за Италия, когато започнала да се пълни с вода в събота вечерта на 74 км (40 морски мили) от гръцкия бряг, съобщи гръцката брегова охрана, цитирана от „Дойче веле”.

Всички спасени, сред които и 33-ма непълнолетни, са свалени на гръцкото пристанище Каламата от луксозния пътническия лайнер Marella Discovery. Не се съобщава граждани на коя държава са спасените.

Европейската служба за гранична и брегова охрана отчете увеличаване на незаконните влизания в ЕС по море през юни. Над 8300 мигранти са засечени през юни по егейските острови на Гърция, увеличение с 6% спрямо новопристигналите по море през май. От началото на годината техният брой е 21 500.

По западния маршрут към Испания са установени 2350, увеличение с 55% спрямо май. По централния средиземноморски маршрут към Италия през юни са преминали около 1150 души. Общо от началото на годината в ЕС са засечени да влизат 42 000 нелегални мигранти.

Новината идва на фона на среща на европейските министри на вътрешните работи и миграция, свикана по инициатива на Франция в Париж. В нея участват вътрешните министри на европейски държави, заедно с представители на Европейската комисия и агенциите на ООН за миграцията и за бежанците.

На срещата се очаква министрите да търсят решение за свалянето на спасени в морето мигранти на европейски пристанища, ускоряване връщането на хора, чийто молби за бежанска закрила са отхвърлени. Те ще обсъдят и начини за регулиране на ситуацията в Либия след избухването на вълненията в страната, както и отношенията с африканските държави, които са основен източник на миграция в Европа.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

XS
SM
MD
LG