Връзки за достъпност

Извънредни новини

Работодателите поискаха КЗК да разследва рекордните цени на тока за бизнеса


Цените на тока за бизнеса са се увеличили с 80% за година.
Цените на тока за бизнеса са се увеличили с 80% за година.

Сигнал за картел и господстващо пазарно положение срещу свързаните с Христо Ковачки енергийни дружества подадоха четирите най-големи работодателски организации в България до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК)

В писмо изпратено късно в понеделник КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП, посочват, че ТЕЦ-овете "Бобов дол" и "Марица 3", топлофикационните дружества в Сливен, Перник, Бургас, Враца, Плевен, Велико Търново, Габрово и Русе, както и "Брикел" произвеждат повече електричество от държавните производители, което ги прави доминиращи на пазара.

Освен това поведението на “Гранд Енерджи дистрибюшън” – търговец на ток, също свързан с Ковачки, създава условия за манипулиране на пазара на електричество.

Работодателите виждат “условия за изкуствено създаване на дефицит на електрическа енергия чрез ограничаване на собственото производство и едновременно с това изкупуване чрез свързани търговци на цялото предлагано от държавните дружества – производители количество електроенергия на борсата”.

В сигнала се изразява предположение, че “пазарното поведение на гореизброените участници на пазара на електрическа енергия създава съмнения за наличие на картелно споразумение”. Като доказателство се предоставя информация, че свързани производители и търговци са изкупували всички предлагани на борсата от АЕЦ “Козлодуй” количества електроенергия между ноември и януари. По този начин преразпределените между тези търговци количества електроенергия се продава на клиентите им – частни субекти и публични възложители при условия и цени, които заобикалят пазарния борсов механизъм.

Новината идва, след като в понеделник цената на тока на борсата в България отново достигна най-висока цена в Европа. Постигната цена на пазара "Ден напред" на Българската независима енергийна борса е 118.73 лв./мВтч базова мощност. За сравнение, в Румъния и Унгария цените са около 100 лв./мВтч, а в Западна Европа - около 80-90 лв./мВтч, пише вестник “Капитал”.

Поскъпването на електрическата енергия за бизнеса е с 80% спрямо миналата година.

Високите цени на тока за бизнеса доведоха до затваряне на предприятия. В началото на месеца енергийният министър Теменужка Петкова подкани фирмите да сключват преки договори с доставчиците вместо да разчитат на борсата, за да си гарантират предвидимост на разходите. Петкова съобщи и, че се обмисля създаване на отделна платформа на борсата, на която да се търгува ток за бизнеса.

Комисията за енергийно и водно регулиране също обяви, че е започнала разследване срещу участници в борсовата търговия, без да уточни кои са те. КЕВР се е сезирала след подаването на 17 сигнала за неправомерно висока цена на електричеството.

КЗК не е коментирала сигнала на работодателите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG