Връзки за достъпност

Извънредни новини

"И Кьовеши е единствен кандидат". Иван Гешев не е привърженик на разделението на властите


Ivan Geshev deputy chief prosecutor Bulgaria
Ivan Geshev deputy chief prosecutor Bulgaria

Номинираният за главен прокурор Иван Гешев се сравни с Лаура Кьовеши - кандидат за европейски главен прокурор.

В интервю за БНТ 1 той посочи: "това че има един кандидат за поста не означава, че няма да има състезание". “И Лаура Кьовеши е единствен кандидат, но никой не казва, че няма състезание”, каза Гешев.

Наред с това настоящият заместник на Цацаров и кандидат за негов наследник разкритикува политически партии и бизнесмени, обясни че адвокатите вземат пари от престъпници, за да ги защитават и именно в това видя причината изявени юристи да критикуват номинацията му.

За Пеевски и разделението на властите

На въпрос дали е кандидатура на Бойко Борисов, Сотир Цацаров и Делян Пеевски, Гешев заяви, че това са "поредните болшевишки, пропагандни клишета".

"По отношение на господин Борисов – не споделям виждането на, да ги наречем десните екстремисти, че законодателната, изпълнителната и съдебната власт трябва да са разделени. Принципът на разделение на властите е едната част от монетата, другата част е взаимодействието между отделните власти в рамките на конституционните правомощия. Така функционира всяка нормална държава – няма как съдебната власт и прокуратурата да постигне резултат в борбата с корупцията или битовата престъпност и какво ли още не, ако няма взаимодействие в рамките на зкаона с другите власти. Без МВР и ДАНС прокурорът е добре платен деловодител", каза Гешев.

Той определи Делян Пеевски като “представител на законодателната власт”, с когото се е виждал веднъж при снемане на преписка.

Единственият кандидат за поста на главния прокурор очаква кална битка за мястото, която според него ще дойде от три кръга: “политическият кръг и свързаните с него медии около подсъдимия Прокопиев”, олигарските на прехода и “мутри и държавни служители”, които са разследвани или осъдени от прокуратурата. Гешев смята че ще се “кооперарат по интереси”.

"Момче от Младост"

Като причина да приеме номинацията на 11-те членове от прокурорската квота на Висшия съдебен съвет за следващ главен прокурор Иван Гешев посочи, че тя е израз “на огромното доверие” към него и колегите му, което той няма право да изложи.

“Не съм човек, който бяга от битки и отговорност”, посочи Гешев.

Той се самоописа като “момчето от “Младост”, който няма от какво да се притеснява и срамува.

“Не съм част от елитите и част от статуквото. Израствал съм бавно като съм минавал през всички нива на системата”, каза той пред БНТ1.

"Най-успешният прокурор - Цацаров"

Гешев, който е заместник-главен прокурор, смята сегашния главен прокурор и свой пряк началник Сотир Цацаров за “най-успешния главен прокурор до момента”. За него “прокуратурата в момента е в най-добрата си кондиция”.

Затова като евентуален бъдещ главен прокурор Гешев няма да прави “революционни промени”, ще "запази и надгради добрите практики на Цацаров".

По думите на Гешев водещ принцип за него е “прокуратурата да е отворена към проблемите и болките на хората”.

Той смята, че ще са необходими кадри, ресурси и законодателни промени, за да отговори прокуратурата на очакванията на гражданите, но не посочи какви законови реформи ще търси.

Бъдещият главен прокурор ще продължи да влиза като обвинител в заседанията по делото за КТБ и след избора си за един от тримата големи в съдебната власт. За това решение той се позова на прецеденти с другите двама - председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG