Връзки за достъпност

Извънредни новини

Половин Венецуела остана без ток. Управляващите обвиниха "електромагнитна атака"


Венецуелската столица Каракас е потънала в мрак, след като токът в половината страна бе прекъснат.
Венецуелската столица Каракас е потънала в мрак, след като токът в половината страна бе прекъснат.

Повече от половината от 23-те венецуелски щата, включително столицата Каракас, останаха без електричествто в понеделник, съобщи агенция Ройтерс. Според правителството причината е електромагнитна атака.

Това не е първото прекъсване на тока, което обхваща голяма част от територията на Венецуела. За първи път обаче и столицата Каракас остава без електричество, уточнявава агенцията.

През март властите обвиниха опозицията и САЩ за поредица от прекъсвания на тока, които оставиха милиони хора без течаща вода, телефони и интернет. Липсата на електричество има тежки последици за венецуелската икономика, която вече се се свила наполовина заради икономическата криза.

Засега правителството не дава подробности за твърдението си за „електромагнитна атака”. Електроподаването все още не е възстановено. Работата на ВЕЦ „Гури”, която осигурява почти цялото произвеждано във Венецуела електричество, беше включена в енергийната система за 10 минути, след което електроподаването отново беше преустановено.

„Ужасявам се, че отново сме изправени пред спиране на тока в цялата страна”, каза Мария Лусия Риверо, 45-годишна собственичка на фирма от Валенсия, в централния венецуелски щат Карабобо. „Първото, което направих е да си замразя храната, за да не стане като през март, когато трябваше да загубя парите, които похарчих, за да я купя”, разказва пред Ройтерс тя.

Енергийната мрежа на страната е в тежко състояние след години лоша поддръжка и недостатъчни инвестиции, отбелязва Ройтерс.

Хиперинфлацията в страната доведе до недостиг на храни и лекарства и принуди над 4 милиона венецуелци да напуснат страната.

Венецуела е в икономическа криза от 10 гидини. Тя е съпътствана с обезценяване на местната валута, увеличаване на глада, смъртността и престъпността, която доведе до масова миграция на населението в околните държави. Бившият президент Уго Чавес и наследникът му Николас Мадуро хвърлят вината за нея върху външни сили, които според тях водят война с Венецуела.

През януари ситуацията се влоши, след като Националното събрание определи за временен президент председателя си Хуан Гуайдо на мястото на Николас Мадуро. Въпреки масовите протести и международния натиск, Мадуро отказа да подаде оставка въпреки обвиненията, че предсрочните президентски избори през 2018 г. са били фалшифицирани.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG