Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борис Джонсън е новият лидер на консерваторите в Обединеното кралство


Борис Джонсън
Борис Джонсън

Борис Джонсън беше избран за нов лидер на Консервативната партия на Великобритания. Това значи, че той ще е следващият министър-председател на Обединеното кралство.

Джонсън беше избран от своите съпартийци на вътрешни избори, в които гласуваха 159 320 партийни членове. За Борис Джонсън гласуваха 92 153 членове на торите, а за неговият съперник Джереми Хънт – 46 656.

Така бившият кмет на Лондон и бивш външен министър Борис Джонсън беше избран за нов лидер на Партията на консерваторите и юнионистите. Очаква се Джонсън да бъде назначен от кралица Елизабет Втора за министър-председател в сряда следобед, а в четвъртък да произнесе програмната си реч в Камарата на общините.

До избора се стигна, след като премиерът Тереза Мей обяви на 24 май, че ще подаде оставка от партийния си и държавния си пост. Камарата на общините трикратно отхвърли сделката ѝ за напускането на Великобритания с ЕС. Тя обяви, че ще подаде оставка на 7 юни, което даде началото на вътрешно партийната процедура за избор на нов водач.

Преди гласуването Борис Джонсън, който водеше кампанията за Брекзит на референдума преди две години, обяви, че Лондон ще напусне ЕС до 31 октомври, независимо дали бъде постигнато споразумение по условията на раздялата.

Той потвърди, този поет ангажимент в речта си пред членовете на партията си, след като беше обявен за победител. В следващите дни Джонсън ще обяви екипа си, след като част от министрите на Мей вече се оттеглиха, включително министъра на образованието Ан Митън, която избра да обяви оставката си минути преди обявяването на резултатите от партийния вот.

Преди седмица парламентът в Лондон одобри с разлика от само 1 глас законова поправка, която да попречи на провеждането на Брекзит без сделка.

Главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние коментира в Туитър, че Брюксел очаква да работи конструктивно с Джонсън, когато влезе във функциите на министър председател. Барние изключи възможността за преговори по условията на напускане, като заяви, че може да става дума само за ратификация на вече договореното от Тереза Мей споразумение за оттеглянето на Великобритания. Главният преговорящ потвърди позицията на ЕС, че на предоговаряне подлежи само декларацията за бъдещите отношения между Съюза и Лондон.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG