Връзки за достъпност

Извънредни новини

Президентът Радев наложи вето на договора със САЩ за изтребители F-16


Самолети F-16
Самолети F-16

Президентът Румен Радев наложи вето върху закона, с който Народното събрание ратифицира договорите за покупка на осем изтребителя F-16 Block 70 за българската армия.

„Като държавен глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България не мога да остана безучастен към процесите на модернизиране на Българската армия”, посочи президентът в мотивите за ветото.

Според него решенията, свързани с отбраната и националната сигурност, трябва да имат „постижими за държавата финансови параметри” и да се вземат с широк консенсус и подкрепа.

„Острите спорове в Народното събрание при обсъждането на ратификационния закон, нетипични за този вид закони, показаха, че по параметрите на договора не е потърсено и не е постигнато обществено съгласие”, отбеляза държавният глава.

Според него обвързването със задължения „без да има национално съгласие и убеденост във взаимноприемливите условия на договора, е изключително тревожно”.

Четирите договора, свързани с покупката, поддръжката и въоръжаването на самолетите бяха ратифицирани от Народното събрание в петък със 124 гласа „за”, 83 „против” и двама въздържали се.

Президентът Радев има възражения и по процедурата на ратифицирането на сделката за покупката на самолетите. Той посочи, че това е трябвало да стане на две четения в две отделни заседания на Народното събрание, вместо в едно.

Така според него заради скъсяването на законодателна процедура са останали неизяснени въпроси, свързани сцени, гаранции, срокове за доставки, неустойки, обезщетения и други.

Парламентът има 14 дни да реши как да постъпи с отлагателното вето, наложено от президента.

Председателят комисията по отбрана в Народното събрание Константин Попов съобщи, че свиква извънредно членовете й още утре за прегласуване на президентското вето и очаква точката да влезе в пленарна зала още в петък.

"Сигурен съм, че народните представители ще проявят мъдрост. Нека да обсъждаме, нека да говорим по същество, но в края на краищата да гласуваме "за" бъдещето на ВВС, за бъдещето на армията, за сигурността ни и за авторитета ни като държава", каза Попов.

Българското правителство реши да купи осем изтребителя F-16 Block 70 от САЩ за 2,1 милиарда лева (1.256 млрд. долара). Тази сума включва тяхната поддръжка, купуването на боеприпаси и оборудване и обучението на пилотите. Изтребителите ще бъдат доставени до 2023 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG